Aktualizované Zo Slovenska

Záchrana OŽIARENÉHO pacienta v Trnave: Lekári mali na prípravu LEN pár minút!

Do trnavskej nemocnice priviezli pacienta ožiareného rádioaktivitou. Len týždeň pred udalosťou, presne takýto zásah nacvičovali.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana OŽIARENÉHO pacienta v Trnave: Lekári mali na prípravu LEN pár minút!
Zdroj: Fakultná nemocnica Trnava

Začiatkom novembra sa na Urgentnom príjme Fakultnej nemocnice (FN) v Trnave konal nácvik dekontaminácie a ošetrenia pacienta, ktorý bol ožiarený rádioaktivitou.

Za necelý týždeň si lekári zásah zopakovali, tentokrát už nešlo o cvičenie. Fakultná nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

Vo Fakultnej nemocnici operovali v stredu po úraze nohy muža, ktorého sanitka priviezla z areálu jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach.

Keďže k zraneniu uhlovou brúskou došlo na pracovisku, kde platia protiradiačné opatrenia, pacienta podľa informácií nemocnice na urgentnom príjme najskôr dekontaminovali, potom ošetrili a odoperovali.

Prečítajte si tiež

Ošetrenie na urgente

„Dňa 9. novembra priviezli do nemocnice pacienta, ktorý bol poranený a ožiarený. Tím z urgentného príjmu mal 11 minút do príjazdu RLP (Rýchlej lekárskej pomoci, pozn. redakcie). Za tento čas museli prispôsobiť časť urgentného príjmu na ošetrenie kontaminovaného pacienta,“ opisuje udalosť nemocnica.

Ako dodáva nemocnica, informáciu sa rozhodli zverejniť až o deň neskôr z dôvodu, že „išlo o zložitú krízovú situáciu“.

„Pacient bol v prvom rade dekontaminovaný, následne ošetrený a odoperovaný. Tímu na Urgentnom príjme FN Trnava patrí veľká vďaka za to, že zvládajú aj takéto ťažké situácie,“ dodáva nemocnica.

Stanovisko JAVYS

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) neskôr informovala, že zranený pracovník, ktorý bol prevezený do FN Trnava, nebol ožiarený.

„Pracovník si počas výkonu práce spôsobil rezné poranenie svalu stehennej časti na pravej nohe spojené s krvácaním. Nešlo o ožiarenie pracovníka. Rana bola len mierne povrchovo kontaminovaná,“ uviedla Žiaková.

Ako doplnila, povrchová kontaminácia neohrozovala zdravie pacienta a ani ošetrujúci personál. „Vyčistenie rany sa vykonalo na mieste príjmu v nemocnici v Trnave, kde bol pacient prevezený, nakoľko vzhľadom na charakter zranenia nebolo možné vykonať dekontamináciu na mieste úrazu, ani na zdravotnom stredisku v Jaslovských Bohuniciach,“ informovala hovorkyňa spoločnosti.

Dekontamináciu vykonali zamestnanci spoločnosti JAVYS. „Ide o štandardný postup, v prevažnej väčšine sa však v takýchto prípadoch prípadná dekontaminácia robí v zdravotnom stredisku spoločnosti pred následným ošetrením v nemocnici. Za bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci na pracovisku, kde k úrazu došlo, zodpovedá zmluvný dodávateľ,“ povedala Žiaková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM