Monika Hanigovská Zo Slovenska

Vakcíny za 5 miliónov eur skončia „v koši“ a nové prichádzajú: TOĽKOTO dávok je PO ZÁRUKE!

Bude sa musieť zlikvidovať veľké množstvo vakcín. Koľko ich je?

Ilustračný obrázok k článku Vakcíny za 5 miliónov eur skončia „v koši“ a nové prichádzajú: TOĽKOTO dávok je PO ZÁRUKE!
Zdroj: TASR/AP , TASR/Ján Krošlák

Ďalšia vlna koronavírusu má prísť čoskoro. „Epidemiologická situácia je aktuálne pomerne priaznivá, no odborníci očakávajú nárast ochorení počas prvých jesenných týždňov,“ informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ SR). Napriek tomu nie je záujem o očkovanie, ako v predchádzajúcich vlnách, sklady nie sú prázdne.

V skladoch je 3,5 milióna dávok pripravených na použitie. No už teraz je jasné, že sa musí zlikvidovať 189-tisíc očkovacích látok po záruke.

Informuje o tom portál www.pluska.sk. Ten zároveň pripomenul, že na Slovensko naďalej prúdia ďalšie zásoby vakcín podľa dohodnutých zmlúv.

Aké vakcíny sú v skladoch?

Čo všetko sa v nich nachádza? „K dispozícii je 265 050 dávok vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson, 424 000 dávok vakcíny Nuvaxovid od výrobcu Novavax, 2 741 934 dávok vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech a od tohto konzorcia máme v zásobe aj 107 400 dávok určených pre detských pacientov,“ pre denník Plus Jeden deň to potvrdil komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Najviac od Moderny

„Celkovo však z dôvodu nízkeho záujmu a kratšej lehoty exspirácie (ktorá bola oproti ostatným vakcínam najkratšia) evidujeme momentálne 189-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna, ktorým uplynula lehota exspirácie,“ informuje MZ SR.

Škoda je vyčíslená na hodnote približne 5 miliónov eur.

Sumu za likvidáciu ešte nepoznáme

Vakcína sa po exspirácií nemôže použiť a musí byť odborne zlikvidovaná. „Exspirované vakcíny sa budú likvidovať na území SR pomocou špecializovanej firmy zaoberajúcou sa zberom, prepravou a zneškodnením vyradených vakcín,“ vysvetlilo MZ SR.

Sumu však nekonkretizovalo, nakoľko nateraz prebiehajú procesy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM