han Zo Slovenska

VAROVANIE odborníkov: Pacientov, ktorí nemajú COVID-19, naďalej odsúvajú do úzadia!

Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE odborníkov: Pacientov, ktorí nemajú COVID-19, naďalej odsúvajú do úzadia!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) upozorňuje, že je najvyšší čas uvoľniť opatrenia a zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých.

Slabšia prevencia

AOPP pripomenula, že odklad zdravotnej starostlivosti sa nedotkol len plánovaných operačných výkonov, ale aj prevencie a diagnostiky. „Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet preventívnych prehliadok u praktických lekárov pre dospelých takmer o tretinu. Za rovnaké obdobie klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna,“ poukázala AOPP.

Odklad diagnostických výkonov sa v najväčšej miere dotkol RTG vyšetrení (26,8 percenta), kolonoskopie (17,7 percenta) a mamografie (17 percent).

„Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov. Ukáže až čas, k akým ďalším a zbytočným pandémiám sme tým prispeli,“ skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

Presun operácií

Veľkým problémom podľa Lévyovej je aj odsúvanie termínov operácii. Údaje zdravotných poisťovní podľa nej hovoria o poklese hospitalizácii až o štvrtinu. Za posledné tri mesiace minulého roka, keď sa epidemická situácia výrazne zhoršila, sa v slovenských nemocniciach urobilo o 43.000 operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019. Najviac odložených operácií sa týkalo ORL (43,8 percenta), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 percenta) a gastrointesti­nálneho traktu (39,4 percenta).

„Pacienti sa preto pýtajú, ako chce Ministerstvo zdravotníctva SR postupovať v otázke uvoľňovania opatrení a zabezpečiť tak dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov,“ dodala Lévyová.

Reakcia ministerstva

„Faktom je, že aktuálne nám vďaka spoločnej zodpovednosti a dodržiavaniu opatrení postupne klesajú čísla hospitalizovaných v nemocniciach,“ odôvodnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.. Postupne by sa tak mohla obnoviť odložená zdravotná starostlivosť či operácie. „Ministerstvo zdravotníctva sa rozhoduje zodpovedne v nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu s cieľom ochrany zdravia a životov ľudí,“ dodala Eliášová.

MZ SR v čase, keď bola situácia na Slovensku veľmi vážna, fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, nariadilo poskytovať pacientom v nemocniciach len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Výnimkou boli onkologickí pacienti alebo tí, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba, kde liečba pokračuje v štandardnom režime.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM