ELA Zo zahraničia

Vedci varujú pred slnečnou SUPERBÚRKOU! Ostaneme bez internetu na celé MESIACE?

Má to byť technologická apokalypsa! Vedci varujú pred slnečnou búrkou, ktorá by mala zasiahnuť Zem už o niekoľko týždňov.

Ilustračný obrázok k článku Vedci varujú pred slnečnou SUPERBÚRKOU! Ostaneme bez internetu na celé MESIACE?
Zdroj: Pexels.com , Pixabay.com / CC0 1.0

Približne každých jedenásť rokov dosiahne slnečná aktivita svoj vrchol. Vedci vtedy očakávajú najsilnejšie poruchy vo vesmíre a abnormálne výkyvy v počasí.

Budeme bez internetu?

Dopad to má ďaleko rozsiahly. Zemi hrozí výpadok internetu a zničenie telekomunikačných satelitov.

Kedy sa tak stane? Už o pár týždňov, varujú vedci pred slnečnou búrkou. Pôvodne mala našu planétu zasiahnuť až v roku 2025, no podľa výsledkov novej štúdie vyvrcholí solárna aktivita v januári 2024.

A bude taká silná, že by mohla prerušiť internetové spojenie po celom svete na niekoľko týždňov.

Čo môže spôsobiť?

Tlak v atmosfére počas slnečných búrok dokáže poškodiť satelity. To je veľkou hrozbou pre internetové prepojenia po celom svete.

„Je to prvýkrát v histórii ľudstva, čo došlo k prieniku zvýšenej slnečnej aktivity s našou globálnou ekonomickou závislosťou od internetu,“ vysvetlil pre Fox Weather Peter Becker, profesor fyziky a astronómie na Univerzite Georgea Masona.

„Internet dospel v čase, keď bolo Slnko relatívne pokojné, a teraz sa dostáva do aktívnejšieho obdobia,“ doplnil.

Počas slnečnej búrky môžeme na jeho povrchu sledovať aj záblesky. „Takže vidíme záblesk, ale potom môže výron koronálnej hmoty vyletieť nejakým náhodným smerom vo vesmíre, ale vieme povedať, kedy skutočne zamieri k Zemi. A to nám dáva približne 18 hodín, možno 24 hodín varovania, než sa tieto častice skutočne dostanú k Zemi a začnú narúšať jej magnetické pole," dodal Becker pre Fox Weather.

Nešlo by o prvý takýto prípad. Becker priblížil incident z roku 1859, keď slnečná búrka spôsobila výpadok systému telegrafov.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM