han Zo zahraničia

VEĽKÁ akcia v Škótsku: Stovky ľudí pátrali po bájnej lochnesskej príšere! A mali úspech!

Stovky dobrovoľníkov sa v nedeľu zapojili do dvojdňového pátrania po legendárnej škótskej lochnesskej príšere.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÁ akcia v Škótsku: Stovky ľudí pátrali po bájnej lochnesskej príšere! A mali úspech!
Zdroj: Pinterest.com/pin

Podľa organizátorov ide pritom o najväčšiu pátraciu akciu po nepolapiteľnej „Nessie“ za uplynulých 50 rokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Lochnesské centrum sa spojilo s dobrovoľníckym pátračským tímom Loch Ness Exploration, aby zorganizovalo víkendovú udalosť. Podľa organizátorov je pritom pri pátraní použité aj vybavenie, ktoré doposiaľ nebolo vyskúšané pri prehľadávaní jazera. Ide napríklad o termálne drony.

Stovky ľudí v akcii

Pátrania sa zúčastnili dobrovoľníci z celého sveta, pričom niektorým boli pridelené posty pozdĺž celého 37 kilometrov dlhého jazera, odkiaľ mali striehnuť na akékoľvek náznaky o prítomnosti Nessie. Ďalší sa zase vydali na jazero v člnoch.

Pri pátraní bol použitý i hydrofón na detegovanie zvukov pod vodou. „Niečo sme počuli… Boli sme nadšení a utekali sme sa uistiť, že bolo zapnuté nahrávanie,“ uviedol líder pátracej akcie Alan McKenna.

Nadšenci pátrania po lochneskej príšere, ktorí sa nemohli na akcii v Škótsku zúčastniť, boli pozvaní, aby ju sledovali prostredníctvom live streamu. Zároveň boli vyzvaní, aby počas prenosu taktiež striehli na akékoľvek náznaky prítomnosti bájnej príšery.

Prvý raz o príšere

Prvá písomná zmienka o lochnesskej príšere je spájaná s írskym mníchom svätým Kolumbom, ktorý údajne v 6. storočí vykázal do hlbín rieky Ness „vodnú príšeru“.

Najznámejšia fotografia Nessie pochádza z roku 1934 a je na nej zachytené, ako spod vody jazera vytŕča hlava a dlhý krk neznámeho tvora. O 60 rokov neskôr sa však zistilo, že fotografia nebola pravá a že išlo o model vodnej príšery, ktorý bol umiestnený na hračkárskej ponorke, píše Reuters.

Jazero Loch Ness je so svojou dĺžkou 37 kilometrov a hĺbkou dosahujúcou 240 metrov z hľadiska objemu najväčším sladkovodným jazerom v Británii.

Podľa Lochnesského centra so sídlom v škótskom Drumnadrochite bolo oficiálne nahlásených doposiaľ vyše 1100 pozorovaní Nessie. Príšera a s ňou spojené jazero sú pritom turistickou atrakciou, ktorá škótskej ekonomike prináša každoročne milióny libier, uvádza agentúra AFP.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM