MI Ako ušetriť

Veľké plienkové porovnanie! Takéto prebaľovanie vám ušetrí stovky eur

Rodičia malých detí majú často hlboko do vrecka a počítajú každé euro. Často stoja pred dilemou, či zvoliť látkové alebo jednorazové plienky. Keď si to spočítate, výsledok je jasný.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plienkové porovnanie! Takéto prebaľovanie vám ušetrí stovky eur
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Jednorazové plienky sú vymoženosť modernej doby a mnohé zaneprázdnené matky na ne nedajú dopustiť. Významne šetria čas, ale predstavujú aj veľkú záťaž pre životné prostredie.

Lenže aj látkové plienky majú svoju uhlíkovú stopu. Ak sa chcete rozhodovať čisto finančne, možno je najlepšia úplne iná tretia voľba…

Jednorázové a drahé

Vedeli ste, že jedno dieťa môže do troch rokov života spotrebovať až tonu jednorázových plienok? Pri ich výrobe sa pritom používa predovšetkým ropa a to má negatívny vplyv na životné prostredie. Samostatnou kapitolou je tvorba množstva odpadu z použitých plienok.

Ak vás zaujíma vplyv na vašu peňaženku, dobrý prepočet urobil český portál econea.cz. Vychádzal z toho, že novorodenec potrebuje zhruba desať plienok denne, neskôr stačí aj šesť – sedem kusov a zhruba po druhých narodeninách jedna plienka na noc.

„Suma sumárum, plienkové obdobie jedného malého človiečika zhltne zhruba 4800 jednorázových plienok. Uf,“ uvádza econea.cz.

Ak budeme počítať, že priemerná cena je 18 centov za kus, priemerné náklady sa vyšplhajú na necelých 881 eur. Samozrejme, môže to byť aj viac alebo menej v závislosti od potrieb dieťaťa a značky plienok.

Látkové a náročné

Mnoho moderných matiek sa vracia späť ku klasickým látkovým plienkam. Sú ekologickejšie a často aj citlivejšie k detskej pokožke. Treba ich však prať, čo je časovo i energeticky náročné. Celková manipulácia s nimi je oveľa namáhavejšia.

Ak sa však bavíme o peniazoch, sú jednoznačne lacnejšie.

Počiatočná investícia do nových plienok sa môže pohybovať okolo 350 eur.

Je to veľmi individuálne, pretože na trhu je množstvo značiek za rôznu cenu. V neposlednom rade môže bábätko zdediť sadu plienok od staršieho súrodenca alebo iného dieťaťa z okolia a kúpna cena je nulová.

Rodičia sa však nevyhnú nákladom na pranie. Cenové rozpätie je opäť veľmi široké, pretože každá práčka má inú spotrebu vody, elektriny a rodina môže používať rôzne pracie prostriedky.

Ak by sme vychádzali z prepočtu Econea, tak pri jednorazovej spotrebe vody 50 litrov a v práčke energetickej triedy A+ môže jedno pranie plienok stáť 48 centov až jedno euro v závislosti od typu práčky a pracieho prostriedku.

Dieťatko má zvyčajne veľkú spotrebu plienok a ak ich budete prať každý tretí deň po dobu dvoch rokov, tak sa podľa Econea celkové náklady na pranie vyšplhajú na zhruba 205 eur.

Spočítajte si túto sumu s investičnými nákladmi na zakúpenie plienok a dostávate sa na sumu blížiacu sa k 600 eurám. Verdikt je preto jednoznačný: Látkové plienky vyhádzajú o takmer 300 eur lacnejšie ako jednorázové.

Tretia voľba

Lenže aj čas sú peniaze a tak pre mnohé matky zostávajú stále najlepšou voľbou jednorázové plienky. Je tu však aj tretia možnosť, ktorá je čisto cenovo úplne najvýhodnejšia – bezplienková metóda.

Princíp je v tom, že matka sa naučí sledovať jemné signály svojho dieťatka, ktoré vysiela pred vyprázdňovaním. Môže sa rôzne krútiť, tváriť, či napínať. Matka ho v tej chvíli jednoducho podrží nad nočníkom a počká na výsledok.

„Veľa detí sa vyprázdni v priebehu 20-tich minút po jedle. Ak sa to stane predvídateľným, tak prečo to nezachytiť – ušetríte plienku i planétu." cituje portál rodinka.sk pediatra Grahama Claydena.

Problém je, že nie každá matka má čas a trpezlivosť praktizovať túto metódu prírodných kmeňov, najmä, ak má doma ešte jedno – dve malé deti. Dobrým riešením môže byť využívať ju príležitostne a urobiť tak prebaľovanie čo najlacnejším.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM