Aktualizované Zo Slovenska

Veľký návrat detí do škôl a škôlok: Ktorí žiaci zasadnú v júni do lavíc?

Pri nástupe do školy a škôlky musí rodič predložiť vyhlásenie o tom, že dieťa nemá príznaky nákazy koronavírusom a nemá nariadenú karanténu.

Ilustračný obrázok k článku Veľký návrat detí do škôl a škôlok: Ktorí žiaci zasadnú v júni do lavíc?
Zdroj: TASR

Od 1. júna 2020 sa otvoria škôlky aj triedy na prvom stupni základných škôl. Starší žiaci zostanú doma. Informoval o tom premiér Igor Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii, kde predstavil 4. fázu uvoľňovania opatrení.

Nie každý

Dochádzka nebude povinná a rodičia sa sami rozhodnú, či dieťa do školy pošlú.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že návrat do škôl bude sprevádzať viacero hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či sa škola alebo materská škola otvorí, rozhodne zriaďovateľ.

„Rodičia budú môcť s deťmi zostať doma, ak sa tak rozhodnú,“ povedal minister školstva. Žiaci, ktorí nepôjdu do školy, a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci od 6. do 9. ročníka, budú mať naďalej dištančné vyučovanie. Šéf rezortu školstva poznamenal, že zverejnený bude pomocný materiál k otváraniu materských a základných škôl.

Matovič poznamenal, že základné umelecké školy môžu vyučovať individuálne, teda jedného žiaka. Bližšie podmienky, za akých sa bude konať vyučovanie, budú zverejnené v najbližších dňoch.

Prednostne by sa mali do škôl prijímať deti rodičov v prvej línii a rodičov, ktorí musia fyzicky chodiť do práce.

Prísne opatrenia

Otvárať sa budú môcť štátne, súkromné aj cirkevné školy, špeciálne materské a špeciálne základné školy do piateho ročníka, a to na maximálne deväť hodín denne.

V každej škole budú platiť prísne hygienické opatrenia. Priestory budovy sa budú pred príchodom detí dezinfikovať, deti si budú musieť umývať ruky pod dohľadom učiteliek a budú im merať teplotu. V skrinke budú musieť mať náhradné rúško.

Pri nástupe do školy a škôlky musí rodič predložiť vyhlásenie o tom, že dieťa nemá príznaky nákazy koronavírusom a nemá nariadenú karanténu.

„V škôlkach bude môcť byť v jednej skupine maximálne 15 detí, v základnej škole ich bude maximálne 20,“ oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že väčšina aktivít sa bude odohrávať vonku, ak to počasie dovolí.

V budove škôlky škôlkári nebudú musieť nosiť rúška. Školáci ho nebudú musieť mať v prípade, ak budú s učiteľom vo svojej skupine. Obnoviť sa budú môcť aj školské družiny. Čo sa týka detských jasiel, Gröhling povedal, že ich otvorenie by sa mohlo taktiež stihnúť od 1. júna, ak nie, možno to bude o týždeň neskôr.

Škola v praxi

Materské školy budú podľa šéfa rezortu školstva otvorené najviac deväť hodín denne, konkrétna prevádzka závisí od kapacít škôlky. Minister avizoval, že vytvorená skupina v materskej škole sa nebude meniť, aj keď počet detí klesne, nebude dochádzať k migrácii detí medzi jednotlivými skupinami.

Riaditeľ materskej školy zváži v prípade nízkych počtov detí zmenu skupiny. Rezort školstva odporúča, aby k zmene prišlo až v nasledujúcom týždni po dosiahnutí nízkeho počtu detí. Zamestnanci materských škôl podľa svojho uváženia a možností zabezpečia dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní i oddychu. Zabezpečená bude aj dezinfekcia hračiek a priestorov.

„Rodič bude odovzdávať dieťa pri základnej škole. V materskej škole ho bude odovzdávať vnútri, má na to určený čas – desať minút,“ priblížil Gröhling. Fungovať bude „ranný zdravotný filter“, teda pri vstupe do škôlky sa deťom zmeria teplota a vydezinfikujú ruky.

„Deti pri pobyte v skupine v materských školách nemusia mať rúška, zamestnancom sa odporúča nosenie rúšok alebo ochranných štítov,“ uvádza sa v pomocnom materiáli z dielne rezortu školstva k otváraniu materských a základných škôl. Rodič má umiestniť jedno rezervné rúško pre dieťa do jeho skrinky.

V prípade základných škôl ministerstvo odporúča minimalizovať stretávanie pred školami či rozdeliť príchod detí do časových úsekov. Rovnako ako v prípade detí v materských školách aj deťom v školách sa bude pri príchode merať teplota a zabezpečená bude aj dezinfekcia rúk.

V usmernení rezortu školstva sa uvádza, že rodič má zabezpečiť pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.

V prípade stravovania bude možné zabezpečovať školské stravovanie v bežnej podobe. „Pre externých stravníkov musí mať školská jedáleň zriadené výdajné okienko tak, aby sa eliminoval kontakt s internými stravníkmi,“ vyplýva z usmernenia rezortu školstva.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM