Monika Hanigovská Lifestyle

VIDEO: 25 nápadov, ako jednoducho a kreatívne nafarbiť vajíčka na Veľkú noc

Korona-nekorona, Veľká noc je za dverami! Že ste nestihli nakúpiť všetko na prípravu veľkonočných vajíčok? Nevadí! Vyrobiť si ich zvládnete aj bez toho.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: 25 nápadov, ako jednoducho a kreatívne nafarbiť vajíčka na Veľkú noc
Zdroj: YouTube.com/ Reprofoto Crafty Panda

Nemusíte byť umelec, aby ste sa mohli pochváliť zaujímavými veľkonočnými vajíčkami. Prinášame vám 25 nápadov, ako si jednoducho a kreatívne vyrobiť jeden z najznámejších symbolov týchto sviatkov – veľkonočné vajíčko.

Tvorba je nenáročná, rýchla, zábavná a pravdepodobne všetky pomôcky k nej nájdete aj doma. Pozrite si 25 nápadov, ako jednoducho na kreatívne a zábavné vajíčka. VIDEO nájdete na konci článku.

25 nápadov na veľkonočné vajíčka

  1. Oblepíme vajíčko páskou tak, aby ostala okolo škrupinky voľná plocha. Vajíčko na 2 minúty ponoríme do farby a po zaschnutí z neho odstránime pásku. Postup zopakujeme aj s inou farbou. Prekrývaním pásky a použitím dvoch či niekoľkých farieb, získa vajíčko zaujímavý a neopozeraný vzhľad.
  1. Vyfarbite si vajíčka pomocou pančúch a byliniek. Bylinky poukladáme na vajíčko a potom takéto vajíčko opatrne vložíme do pančuchy. Vajíčka necháme vo farbe 5–6 hodín a na záver použitú bylinku opatrne odstránime. Odhalí sa jemná krása, ktorá dokáže ozdobiť vkusne aj váš príbytok.
  1. Emoji sa tešia veľkej popularite naprieč svetom. Máme ich v mobiloch, počítačoch a veľakrát dopĺňajú naše textové správy. Žlté tváričky sa môžu teraz usmievať i u vás doma na stole. Na výrobu „vajíčka emoji“ vložíme do misky žlté farbivo, do ktorého ponoríme biele vajíčko. Pomocou fixiek nakreslíte niekoľkými ťahmi známe emoji výrazy. A máme hotovo!
  1. Vyrobte si vajíčka ako z galaxie! Uvarené vajíčka nafarbíme modrým farbivom. Zoberieme špongiu a vajíčko potom začneme vrstviť farbami. Vznike výtvor ako z iného sveta – na záver pomocou zubnej kefky pofŕkame vajíčko bielou farbou.
  1. Ozdobte vajíčko lepiacou pištoľou. Jednoduchým nápadom dosiahneme nadčasový vzhľad. Vajíčko opatrne ozdobíme lepiacou pištoľou a potom ponoríme výtvor do farbiva. Po 15–30 minútach vajíčko vytiahneme. Odlepíme stuhnuté lepidlo – odhalí sa nám nádherná štruktúra. V prípade, ak pracujeme s uvarením vajíčkom, neodporúčame takéto vajíčko konzumovať.

Článok pokračuje pod fotkou.

  1. Vytvorte si veľkonočne vajíčka pomocou obyčajnej peny na holenie. Do vyššej nádoby nastriekame penu, jemno ju uhladíme a pomocou pipety do nej kvapkáme farbivo na vajíčka. Následne takúto zmes trochu premiešame. Vajíčka vložíme do farebnej peny, neskôr ich vyberieme a umyjeme. Takéto vajíčko neodporúčame konzumovať. Techniku môžete použiť i na výdušky.
  1. Uvarené vajíčko jemne popraskáme lyžicou a vložíme do misky s prírodnou farbiacou zmesou. Následne zlúpneme škrupinu. Vzniknú nám jedinečné veľkonočné vajíčka.
  2. Vajíčko nafarbíme obľúbenými farbami a štetcom alebo zubnou kefkou zafarbené vajíčko jemne pofŕkame zlatou alebo striebornou farbou.
  1. Prekvapte deti svietiacim vajíčkom, ktoré pritiahne hneď všetky pohľady. Na výrobu postačí voda a zvýrazňovačka – presnejšie tuha z nej. Do pohára s vodou vložíme vajíčko s tuhou. Aby vajíčko stihlo absorbovať všetko farbivo, necháme farbu pôsobiť celú noc. Svietiace vajíčko nie je síce určené na konzumáciu, ale poteší nejedno zvedavé dieťa.
  1. Nafarbite vajíčka pomocou pastelových farieb. Najprv si vyrobíme držiak na vajíčka. Varené vajcia namočíme do octu, potom ich položíme na držiak. Jednoduchý návod ako ho vyrobiť, nájdete v priloženom videu. Na vajíčka potom nanesieme pipetou potravinársku farbu a necháme ju stiecť po stranách vajíčka. Farba a ocot vytvorí malé dielo.

Článok pokračuje pod fotkou.

  1. Na zafarbenie vajíčok použite bublinkovú fóliu. Na obal nanesieme obľúbenú farbu. Aby vajíčka získali extra štruktúru, vajíčka po nej opatrne skúcame.
  2. Ak chcete pripraviť jedinečné veľkonočné vajíčka, nalejte do vody lak na nechty, ponorte do nej vajíčka a sledujte, čo sa bude diať!
  1. Na dosiahnutie zaujímavej textúry postačí hliníková fólia, ktorú vymaľujeme farbami a potom vložíme do nej biele vajíčko. Fólu jemne stlačíme. Farba sa obtlačí na vajíčko a vytvorí zaujímavú textúru.
  1. V hrnci povaríme červenú kapustu, kým nepustí do vody fialovú farbu. Odvar nalejeme do samostatnej misky. Naolejujeme vajíčko štetcom a vložíme ho do pripraveného fialového odvaru. Počkáme 15 – 30 minút a vajíčko vyberieme a máme hotovo!
  2. Na výrobu mozaikového veľkonočného vajíčka budeme potrebovať stredne veľké zafarbené škrupinky z vajíčka.Na biele vajíčko následne nanášame tieto škrupinky pomocou vaječného bielka.

Článok pokračuje pod fotkou.

  1. Príroda je mocná čarodejnica. Zafarbiť vajíčko môžeme aj prírodnou cestou.

Prírodné farby získame červenou repou – dosiahneme červenú farbu, cibuľou – vyčaríme zlatistú farbu, červenou kapustou – získame modrú farbu a kurkumou žltú farbu. Varíme samostatne v hrnci dovtedy, kým surovina nepustí farbu. Tekutinu nalejeme do pohára, pridajte trochu octu. Vajíčko vložíme do pohára s farbou – čím dlhšie bude vajíčko v tekutine, tým bude farba výraznejšia.

  1. Roztomilé bodky sú stále IN. Na ich výrobu nám postačí ceruzka s gumou, ktorá poslúži ako pečiatka. Ponoríme vajíčko do potravinárskej farby, necháme dobre zaschnúť. Gumu namáčame do farby a následne ju obtláčame na vajíčko.
  2. Aj váš príbytok môžu zdobiť veselé vajíčka. Biele vajíčko namočíme do pohára s farbou. Nenamáčame ho celé ale približne len do tretiny. V hornej nezafarbenej časti dotvoríme tváričku a máme hotovo!
  1. Vytvoriť roztomilého zajačika pomocou vajíčka a obrúska nebolo nikdy jednoduchšie.

Obrúsok zohneme, zrolujeme a zviažeme uzlom, aby vyzerali ako zajačie uši, pričom v strede vznikne voľný otvor, do ktorého vložíme zafarbené vajíčko. Presný návod si pozrite v priloženom videu.

  1. Dajte šancu starým novinám. Vystrihneme noviny na kúsky a pomocou vaječného bielka, ktoré poslúži ako lepidlo, tieto kúsky nanášame na vajíčko.

Článok pokračuje pod fotkou.

  1. Nalepte pierka na biele vajíčka. Jednoduchá a rýchla výzdoba dokáže vyčarovať dávne chvíľky ako u babičky.
  1. Chcete vyskúšať niečo originálne? Premeňte vajíčko na kaktus v črepníku. Pripravíme si kvetináč, ktorý naplníme zeminou a kameňmi. Na zafarbenom zelenom vajíčku napodobňujeme štruktúru rastliny fixkou a obrúskom vytvoríme kvet, ktorý prilepíme na vrch „kaktusového vajíčka“.
  1. Skúsili ste kresliť pastelkami po horúcom povrchu vajíčka? Teplo pastelku roztaví, čím farba získa peknú textúru.
  2. Škrupina môžete využiť pri ďalšej kreatívnej tvorbe. Opatrne ju naplníme zeminou a vložíme do nej rastlinku.
  1. Vajíčko ako sviečka? Nič nemožné! Do vnútra prázdneho vajíčka nalejeme trochu vosku a na vrch položíme sviečku. Počkáme, kým vosk dobre ochladne v časovom rozmedzí 20 – 30 minút a potom odlúpeme škrupinu. Naraz nás poteší sviečka v tvare vajíčka.

Foto: YouTube.com Reprofoto Crafty Panda

Zdroj: YouTube.com

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM