ELA Zo Slovenska

VIDEO: Poškodená úroda, krupobitie a vyše 4-tisíc bleskov: Spúšť po supercelárnej búrke!

Prudké ochladenie, silný vietor, saharský piesok a traja zamrznutí: Záverom tohto týždňa bola supercela, ktorá sa prehnala viacerými oblasťami Podunajskej nížiny a juhu stredného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Poškodená úroda, krupobitie a vyše 4-tisíc bleskov: Spúšť po supercelárnej búrke!
5
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: imeteo.sk

Búrka, ktorá vznikla nad maďarsko-rakúskym pohraničím, prešla v blízkosti maďarského mesta Gyor smerom nad naše územie a v tejto fáze išlo o supercelu. Cez viaceré oblasti Slovenska sa v piatok dopoludnia prehnala supercelárna búrka, ktorá priniesla silné krupobitie. Búrky už priniesli viac ako 4200 bleskových úderov.

„Krupobitie sme zaznamenávali postupne už od príchodu búrky na Slovenska na hraniciach v okrese Dunajská Streda. Búrka postupne priniesla krupobitie do Kolárova, Nových Zámkov a neskôr aj do okresov Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár a Rožňava,“ informuje iMeteo.sk.

Krúpy boli nebezpečné nielen svojou veľkosťou, ale aj veľkým množstvom. Zatiaľ čo v takom Poltári či v Kolárove dosiahli veľkosť okolo 3 cm, v ďalších lokalitách boli menšie, no bolo ich viac.

V okrese Veľký Krtíš sa vytvorila dokonca vrstva krúp s veľkosťou do 2 cm. Čo nás čaká cez víkend? Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu pre viaceré okresy výstrahu 1. stupňa od 16.5.2020 od 02:00 do 06:00.

„Ojedinele sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –1 – –2 °C. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý,“ informuje na svojom webe SHMÚ.

V sobotu bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Výnimočne prehánky. Zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 15 až 20 °C, na Orave a pod Tatrami ojedinele chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 °C. Slabý premenlivý vietor.

Zdroj: Facebook
FOTO: Vrtošivé počasie ukazuje svoju silu, poriadna smršť s krúpami
5
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM