MI Ako ušetriť

Vieme, o koľko by malo zdražieť PEČIVO už od apríla! Priplatíme si aj za mäso?

Vojna na Ukrajine berie ľuďom životy a plieni peňaženky spotrebiteľov na celom svete. Hrozí totiž nedostatok kľúčových dodávok a ceny letia prudko hore.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, o koľko by malo zdražieť PEČIVO už od apríla! Priplatíme si aj za mäso?
Zdroj: TASR/AP

Aj mäso

Lenže pri pekárenských výrobkoch sa zdražovanie nekončí. Pšenica je dôležitá aj pri chove ošípaných a preto sa očakáva rast cien aj pri bravčovom mäse. O ťažkých časoch, ktoré čakajú výrobcov potravín, diskutovali aj európski ministri pôdohospodárstva 2. marca, teda tesne po začiatku vojny na Ukrajine.

„Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo J. Wojciechowski vyjadril zámer aktivovať nástroje na monitorovanie krízy potravinovej bezpečnosti… ako aj pracovnú skupinu na vysokej úrovni pre sektor bravčového mäsa,“ uvádza Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora.

Európska únia si uvedomuje vážnosť situácie a zvažuje dokonca zavedenie výnimočných opatrení zameraných na odvetvia, ktoré sú najviac postihnuté nárastom vstupných nákladov.

Zlaté pravidlá

Čo zatiaľ môžeme robiť my, bežní spotrebitelia? Predovšetkým riadiť sa niekoľkými zlatými pravidlami, aby sme neprejedli celú výplatu. Potraviny tvoria jednu z najväčších položiek rodinných rozpočtov a jesť sa musí. Ale dá sa to aj lacnejšie a pritom stále zdravo.

V prvom rade – neplytvajte. Urobte si poriadok v chladničke, aby ste mali prehľad o všetkom, čo v nej je. Nesmie byť preplnená, pretože inak sa v nej potraviny strácajú ako v čiernej diere a keď ich po čase vyhrabete, sú už po lehote spotreby.

Keď už presne viete, čo máte v chladničke, urobte si podľa toho jedálniček i nákupy. Sústreďte sa najmä na otvorené a nedojedené potraviny a cielene z nich naplánujte ďalšie jedlá, aby ste nič nemuseli vyhodiť.

Poklady, ktoré zasýtia

Do obchodu nechoďte hladní a vždy sa pridŕžajte premysleného nákupného zoznamu. Nekupujte polotovary, sladkosti a pochutiny, bez ktorých sa dá žiť.

Skúste viac variť z lacnejších a zdravších surovín – zemiaky, kefír, koreňová zelenina, kyslá kapusta a úplným pokladom sú strukoviny.

Hrachová kaša, šošovicové placky, či hustá fazuľová polievka sú jedlá doslova za babku, ktoré však výborne zasýtia aj bez mäsa a sú mimoriadne zdravé.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Ako sa brániť zdražovaniu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM