han Politika

Viete, koľko nás stálo celoplošné testovanie? Z tej cifry sa vám ZATOČÍ hlava!

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) prinieslo výpočet celoplošného testovania. Zároveň vyzýva, aby sa čo najskôr ukončilo.

Ilustračný obrázok k článku Viete, koľko nás stálo celoplošné testovanie? Z tej cifry sa vám ZATOČÍ hlava!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Členka PS Lucia Plaváková priblížila, že podľa údajov Ministerstva financií (MF) SR stálo SR celoplošné testovanie v minulom roku viac ako 72 miliónov a v aktuálnom roku sa za skríningové testovanie zaplatilo už viac ako 406 miliónov eur. Táto suma každým dňom narastá. Súčtom teda vychádza, že sa jedná o čiastku viac ako 478 miliónov eur.

„Nákup všetkých testov stál doteraz viac ako 287 miliónov eur a tlač certifikátov viac ako pol milióna eur,“ uviedla Plaváková.

Mohli byť nemocnice

Predsedníčka PS Irena Bihariová upozornila, že za takmer pol miliardy eur mohlo byť postavených desať špičkových nemocníc, alebo sa mohlo nakúpiť 31 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech, prípadne táto suma mohla zvýšiť počet zdravotníkov v slovenskom zdravotníctve o 16.000 pracov­níkov.

Myslí si, že je načase, aby sa premiér Eduard Heger „postavil“ ministrovi financií Igorovi Matovičovi (obaja OĽANO).

Plaváková na margo zverejnenia informácií o nákupe vakcín Sputnik V uviedla, že má niekoľko problematických bodov. Členka PS zmluvu označila ako „sen pre dodávateľa“. Zmluva podľa nej vypovedá, že dodávateľ nie je za nič zodpovedný a Slovensko sa zaviazalo odškodniť dodávateľa za problémy, ktoré mu mohli vzniknúť.

Udalosti na Slovensku

Pleváková si myslí, že produkt, teda vakcína Sputnik V, je definovaná „veľmi všeobecne“. Za „veľký problém“ považuje aj sankciu za zverejnenie zmluvy vo výške jeden milión amerických dolárov. Zaráža ju, že ju za týchto podmienok bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podpísal. Otázna je podľa nej aj účinnosť zmluvy, vyvoláva viaceré otázky.

Bihariová naznačila, že je možno načase hlasovať o dôvere vlády. Vláda by podľa jej názoru mala zvážiť, či by minister financií Matovič nemal odísť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac článkov o COVID-19

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM