MI Politika

Vláda získala dôveru, ale Matovič sa zasa oplakáva: Som symbolom utrpenia…

Hegerova vláda si vydýchla, keď ju podporilo 89 koaličných poslancov. Na následnej tlačovke Igor Matovič vysvetlil, prečo už nemôže byť premiérom.

Ilustračný obrázok k článku Vláda získala dôveru, ale Matovič sa zasa oplakáva: Som symbolom utrpenia…
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pre koalíciu je to veľký deň, pretože oficiálne získala dôveru parlamentu. Všetci koaliční lídri hovoria o reštarte vzájomných vzťahov a sľubujú občanom, že už sa žiadne ďalšie politické krízy nebudú opakovať.

Líder OĽaNO sa na spoločnej tlačovke sústredil najmä na svoje vlastné prežívanie skutočnosti, že už nie je premiérom. Vraj dospel k presvedčeniu, že je to dobré riešenie a to z jediného dôvodu.

Symbol utrpenia

Igor Matovič vyhlásil, že čím ďalej tým viac začína mať pocit, že zmena na premiérskom poste bola dôležitá, aby koalícia mohla naplniť svoje ciele. Je to podľa neho šanca na nový začiatok.

„Ja by som bol už len symbolom utrpenia, pandémie a človekom, ktorý ľuďom bral slobodu. Slovensko potrebuje premiéra, ktorý bude symbolom nádeje. Preto bolo dobré, čo sa stalo,“ vyhlásil Igor Matovič.

Eduard Heger ako nový premiér zdôraznil, že jeho vláda bude naďalej pokračovať v boji proti korupcii a za očistu Slovenska. Jej prioritou má byť podpora rodín a budovanie priaznivých podmienok pre podnikanie a prácu.

Opozícia však vláde neveští nič dobré a predpovedá ďalšiu nestabilitu. Robert Fico zo Smeru kritizoval programové vyhlásenie vlády, ktoré si podľa neho nevšimlo koronakrízu s jej katastrofálnymi následkami. Dokument nereaguje na nové výzvy vo verejných financiách a rast nezamestnanosti.

Najdôležitejšie politické dianie

Reštart 2.0

Z koaličných lídrov bolo cítiť odhodlanie nedopustiť ďalšie sebadeštrukčné hádky, ktoré by ich nadobro odstavili od moci. Líderka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že koalícii práve začal reštart 2.0 a teraz nasleduje tvrdá práca pre krajinu.

Líberálnu SaS zatupoval minister školstva Branislav Gröhling. Vyhlásil, že jeho strana bude „naďalej stabilný a zodpovedný partner so zdravým rozumom, ktorý vždy presadzovala.“

Najostrejší slovník však mal Boris Kollár. Varoval, že pred ďalším politickým cirkusom by si radšej vybral predčasné voľby, hoci si to v tejto chvíli neželá.

„Pevne verím, že viac sa takáto kríza nebude opakovať, že si niektorí ľudia prestanú merať egá a budú sa pozerať najmä na občanov a voličov, ktorí nás sem dostali,“ uviedol predseda Sme rodina.

Hegerovu vládu podporilo 89 koaličných poslancov. Je to síce o štyroch menej ako mala Matovičova vláda pred rokom, ale aj tak je to pohodlná parlamentná väčšina.

Pandémia na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM