Správy Zo Slovenska

Vycvičia vás a zaplatia vám 1300 eur: Rezort obrany spustil dobrovoľnú vojenskú prípravu

Ministerstvo obrany (MO) SR spúšťa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou dobrovoľnú vojenskú prípravu (DVP).

Ilustračný obrázok k článku Vycvičia vás a zaplatia vám 1300 eur: Rezort obrany spustil dobrovoľnú vojenskú prípravu
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Informácie o registrácii a podmienkach sú zverejnené na novej webovej stránke vojenskapripra­va.sk. Prihlasovanie je už spustené. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Záujem stúpa

"Aj vplyvom vojnového konfliktu na Ukrajine sa verejnosť začala intenzívnejšie zaujímať o vlastnú bezpečnosť a tiež o obranu štátu. Práve dobrovoľná vojenská príprava môže byť pre mnohých spôsobom, ako v súlade s legislatívou a pod dozorom skutočných profesionálov zapracovať na svojej sile, odvahe a pripravenosti na vlastnú obranu i obranu vlasti,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

V roku 2022 má rezort obrany ambíciu vycvičiť 150 vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Počas 11-týždňovej prípravy v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin získajú absolventi DVP základné vojenské vedomosti a zručnosti.

Okrem toho dostanú aj príspevok viac ako 1300 eur.

Vojaci 2. stupňa

Výcvik je plánovaný v termíne od 6. júla do 23. septembra. Zameraný bude okrem získania základných vedomostí a praktických zručností v ovládaní zbraní aj na zvýšenie fyzickej kondície, zvýšenie pripravenosti na zvládanie stresových a záťažových situácií a v neposlednom rade aj na vojenskú disciplínu.

Po úspešnom ukončení výcviku sú absolventi povýšení na vojakov 2. stupňa a zaraďovaní do záloh, pričom majú otvorenú možnosť vstúpiť aj do aktívnych záloh a byť tak pripravení na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM