Správy

Výročie najtemnejšieho obdobia v histórii: Pripomínať si obete holokaustu je povinnosťou

Svoj podiel viny na tom nesie podľa predsedu ZMOS-u aj časť nášho národa. Tá podľahla a prijala zvrátenú ideológiu nenávisti šírenú najmä nemeckými nacistami.

Ilustračný obrázok k článku Výročie najtemnejšieho obdobia v histórii: Pripomínať si obete holokaustu je povinnosťou
Zdroj: TASR

Holokaust je jedno z najtemnejších období ľudstva. Aby sa situácia nezopakovala, je potrebné v oblasti histórie vzdelávať mladé generácie.

Viaceré samosprávy v rámci Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) podporujú cielene neformálne vzdelávanie i exkurzie žiakov základných a stredných škôl.

„Len vzdelaná a kriticky mysliaca mladá generácia môže v budúcnosti vedieť vyhodnotiť a odvrátiť nebezpečenstvo politiky nenávisti vedúcej k potláčaniu práv akejkoľvek skupiny obyvateľstva,“ skonštatoval predseda združenia Jozef Božik.

Podiel viny

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu poznamenal, že nenávisť pretavená do premysleného vyvražďovania detí, žien, mužov a starých ľudí len pre iné vierovyznanie otriasla celým svetom. Svoj podiel viny však na tom nesie podľa neho aj časť nášho národa, ktorá podľahla a prijala zvrátenú ideológiu nenávisti šírenú predovšetkým nemeckými nacistami.

„Preto je našou povinnosťou si toto obdobie pripomínať, aby sa už nikdy neopakovalo,“ zdôraznil Božik.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM