Monika Hanigovská Lifestyle

Vytiahli ste voňavé oblečenie z práčky? Stačí detail a môže byť liahňou FEKÁLNYCH baktérií

Fekálne baktérie vám však môžu spôsobiť infekciu. Ako vznikajú a čo teda s tým robiť? Poznáme odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Vytiahli ste voňavé oblečenie z práčky? Stačí detail a môže byť liahňou FEKÁLNYCH baktérií
Zdroj: pixabay.com

Tiež milujete ten pocit, keď si na seba obliekate čerstvo vypranú a vysušenú bielizeň alebo oblečenie? A možno patríte zase k tým, ktorí zbožňujú tú špecifickú vôňu. No pozor, opraté vždy nemusí znamenať čisté! Informuje o tom portál HuffPost UK.

Vedeli ste, že nesprávnym pracím programom môžete vytvoriť takpovediac raj pre fekálne baktérie? Nosenie takéhoto oblečenia môže spôsobiť nepríjemnú infekciu.

Nemiešajte

O slovo sa prihlásili odborníci. Podľa ich názoru, teplota pod 60 °C nedokáže zničiť baktérie. „Neperte pri nízkej teplote spolu nohavičky a utierky na riad, pretože v spodnej bielizni sa môžu nachádzať zvyšky fekálií a to vo svojej kuchyni rozhodne mať nechcete,“ vyjadrila sa ako prvá doktorka Lisa Ackerley.

Celý život ste to robili asi zle:

Program prania

Varovný prst dvíha aj imunologička Jenna Macciochi, ktorá zase tvrdí, že v prípade, ak je vašou najvyššou prioritou hygiena, ani pranie na 60 °C nemusí byť vôbec dostatočné.

„Nedá sa skutočne spoľahnúť na to, že takáto teplota zabijete všetky baktérie. Prací program s teplotou na 60 °C perie okrem toho často len v krátkom čase,“ povedala imunologička.

Odborníčka vidí problém teda najmä v tom, že takáto teplota nie je vždy počas celého cyklu prania.

Tip redakcie: Skúste použiť pred praním dezinfekčný prostriedok, kúpite ho bežne v obchodoch. Stopnúť liaheň fekálií môžete aj pomocou žehlenia a dezinfekcie práčky. Výborným pomocníkom je v tomto prípade ocot. Dokáže z bielizne odstrániť nielen zápach a škvrny, no ochráni vašu práčku pred plesňou a baktériami. Do boja proti fekálnym baktériám vytiahnite žehličku. Odporúčame žehliť aj spodnú bielizeň.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM