Zo zahraničia

Výzbroj ruských vojakov je na SMIECH: Bojujú s puškami z polovice minulého STOROČIA! VIDEO

Podľa britskej tajnej služby boli v septembri ruskí dôstojníci znepokojení, lebo niektorí nedávno mobilizovaní záložníci prichádzali na Ukrajinu bez zbraní.

Ilustračný obrázok k článku Výzbroj ruských vojakov je na SMIECH: Bojujú s puškami z polovice minulého STOROČIA! VIDEO
Zdroj: TASR/AP

Mnoho z „niekoľkých tisícov“ novomobilizovaných vojakov, ktorých Rusko v posledných týždňoch nasadilo na frontovú líniu na Ukrajine, je „zle vyzbrojených“, tvrdia analytici britskej vojenskej tajnej služby v pondelkovej správe. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Zbrane spred 70 rokov?

Kremeľ po neúspechoch v bojoch na Ukrajine vyhlásil v septembri čiastočnú mobilizáciu celkovo 300-tisíc záložníkov, ale britské ministerstvo obrany v aktuálnej správe tvrdí, že zrejme používajú zbrane ešte z 50. rokov 20. storočia. Zároveň Moskvu ešte trápia „problémy s logistickými systémami“.

Britské ministerstvo uviedlo, že Rusko nasadilo od polovice októbra na frontovú líniu „niekoľko tisíc“ novo mobilizovaných záložníkov, ktorí majú „zlú výzbroj – verejne prístupné zdroje dokazujú, že im vydali pušky pochádzajúce približne z polovice minulého storočia“.

Logistické problémy

Britská vojenská tajná služba na Twitteri zverejnila: „V septembri boli ruskí dôstojníci znepokojení, lebo niektorí nedávno mobilizovaní záložníci prichádzali na Ukrajinu bez zbraní. Zo záberov z verejne prístupných zdrojov vidieť, že niektoré pušky vydané mobilizovaným záložníkom sú väčšinou typu AKM, teda zbrane, ktoré sa prvýkrát objavili v roku 1959. Mnohé z nich sú po nesprávnom uskladnení pravdepodobne sotva použiteľné. AKM strieľa náboje kalibru 7,62 milimetrov, pričom ruské riadne bojové útvary sú väčšinou vyzbrojené útočnými puškami typu Kalašnikov AK-12 s nábojmi kalibru 5,45 milimetrov.“

Tajná služba vysvetlila: „Začlenenie záložníkov medzi zmluvných vojakov a vojnových veteránov na Ukrajine bude znamenať, že ruskí logistici budú musieť doručovať na frontové pozície dva typy streliva do ľahkých zbraní, nie iba jeden.“ Dodala: „To znamená ďalšiu komplikáciu pre už aj tak problémové logistické systémy Ruska.“

Šijú aj školáci

Oblečenie pre ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine šijú aj školopovinné deti. O takúto informáciu sa v pondelok podelila na ruskej sociálnej sieti VK starostka sibírskeho mesta Labytnangi Marina Treskovová, ktorá zverejnila fotografie zachytávajúce pri tejto činnosti miestnych školákov, píše TASR.

Informácia zaujala svetové médiá vrátane spravodajskej stanice Sky News či denníka The Guardian. „Naši krajania naďalej demonštrujú svoju pripravenosť pomôcť nie slovami, ale skutkami,“ uviedla v príspevku Treskovová.

Starostka ďalej priblížila, že iniciatíva spojila 15 detí zo šiesteho až desiateho ročníka, ktoré sa stretávajú po vyučovaní, aby šili kukly a zošívali svetre pre vojakov v „špeciálnej operácii“ alebo vo výcvikových centrách.

Termín „špeciálna operácia“ používa Rusko na označenie svojej invázie na Ukrajinu, pripomína Sky News. Mesto Labytnangi leží v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na severe západnej časti Sibíri.

V priloženej fotogalérii zábery, zachytávajúce situáciu po ruskom ostreľovaní v dedine Kamianka v Charkovskej oblasti.

Titul. foto: ilustračné

Zdroj: Facebook

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM