Monika Hanigovská Lifestyle

Zabudnite na 10-tisíc krokov denne: Koľko si treba odkráčať pre lepšie zdravie?

Mnohí z nás sledujú cez smartfóny, smarthodinky či aplikácie krokomer. No vedeli ste, že nemusíte zdolať TO magické číslo, aby ste boli zdravší?

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na 10-tisíc krokov denne: Koľko si treba odkráčať pre lepšie zdravie?
Zdroj: pixabay.com

Koľko si dnes urobil(a) krokov? Túto legendárnu vetu sme si aspoň raz vypočuli pravdepodobne všetci. Trend splniť 10-tisíc krokov denne sa veľmi dobre uchytil a na svojej populárnosti nestratil nič ani po rokoch. Má však skutočne zmysel?

Reklama z Japonska

Myšlienka o tom, že treba prejsť 10-tisíc krokov denne pochádza až z ďalekého Japonska. Upozornil na to Daniel Lieberman, paleoantropológ z Harvardu, ktorý študoval evolúciu cvičenia a vydal o tom knihu. Ako informuje portál Insider, paleoantropológ v nej opisuje trend Manpo-kei (v preklade teda 10 000-krokový meter).

„Bol vynájdený v 60-tych rokoch minulého storočia japonskou spoločnosťou Yamasa Tokei – výrobcom prvého komerčného krokomera. Spoločnosť neskôr predala svoj produkt a tento koncept sa stal populárnym po celom svete ako počítadlo zdravia,“ opisuje Insider.

Prečo ľudia prepadli tomuto konkrétnemu číslu? „V tom čase neexistovali o tomto jave žiadne podporné dôkazy,“ hovorí profesor David Bassett, vedúci kineziológie, rekreačných a športových štúdií na univerzite v Tennessee. „Boli presvedčení, že je to číslo, ktoré svedčí o aktívnom životnom štýle a zdraví.“ Je však samozrejmé, že viac pohybu nikomu nezaškodí.

Viacero výskumov sa však zhodlo na tom, že nemusíte prejsť 10-tisíc krokov denne, aby sme pocítili zdravotné výhody.

Koľko krokov teda skutočne potrebujeme urobiť? Nájdete na druhej strane!

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM