Monika Hanigovská Magazín

Trampolína nie je „teta na stráženie“, varuje lekár. Kedy na ňu pustiť dieťa?

Trampolíny nie sú len zábavkou. Deti si na nich môžu „vyskákať“ vážne úrazy. Traumatológ radí, ako tomu predísť.

Ilustračný obrázok k článku Trampolína nie je „teta na stráženie“, varuje lekár. Kedy na ňu pustiť dieťa?
Zdroj: pixabay.com

Teplejšie počasie láka von čoraz viac ľudí. Výnimkou nie sú ani deti, ktoré si intenzívnejšie užívajú športové aktivity, pobyt v prírode, výlety, či stále obľúbenejšie trampolíny. Nájdeme ich skutočne všade a sú bežne vidieť v reštauráciách, pred hotelmi a penziónmi a aj na záhradách.

Trampolíny z pohľadu traumatológa

No detská zábavka sa môže veľmi rýchlo zmeniť na vážny úraz. Na nebezpečenstvo upozornil najnovšie český lekár Radovan Hudák z pražskej Kliniky detskej a dospelej ortopédie a traumatológie LF UK a FN Motol. Na Facebooku opísal, že nedávna služba im dala opäť zabrať.

„Okrem desiatok iných úrazov ma najviac zamestnali traja pacienti, ktorí si privodili úrazy na trampolíne. Nešlo o banálne úrazy, ale o zlomenú stehennú kosť, zlomenú holennú kosť a sériovú zlomeninu hrudných stavcov,“ opisuje špecialista.

Typická trampolínová zlomenina

Chrbticu si zlomil 12-ročný chlapec, ktorý pri pokuse o tretie salto dopadol v ohnutí dopredu a spôsobil si kompresívnu zlomeninu niekoľkých hrudných stavcov.

Zlomeniny neobchádzajú ani najmenšie deti. „Ale ešte viac ma znepokojili zlomeniny u ďalších dvoch pacientov, ktorí nemali ani 3 roky,“ a pripomenul, že prvý z nich si spôsobil zlomeninu holennej kosti tesne pod kolenom, ktorá je známa aj ako trampolínová zlomenina. Posledný pacient si zlomil stehennú kosť v jej hornej časti.

Šport podľa veku

Radovan Hudák nie je odporcom pohybu. „Šport podporujem, ale je nutné vedieť v akom veku je ktorý šport pre deti vhodný. Trampolíny sú nestabilné podložky, na ktorých oveľa ťažšie udržíme rovnováhu, než na pevnej podlahe. Zároveň umožňujú oveľa väčšie výskoky s následnými dopadmi, ktoré sú oveľa ťažšie koordinované, pričom váha dopadajúceho tela sa s výškou výskoku mnohonásobne zväčšuje,“ pripomína.

Národný ústav detských chorôb taktiež vysvetľuje, prečo by sme na nich mali zbystriť pozornosť. „Trampolíny sú rizikové v tom zmysle, že dieťa keď vyskočí, nevie predpokladať svoj pohyb a veľmi často dochádza k úrazu,“ upozornil už v minulosti NÚDCH.

V akom veku pustiť na trampolínu dieťa? Čo na nej neskúšať? Odporúčania traumatológa Radovana Hudáka nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM