han Magazín

ZABUDNITE na tradičné veľkonočné dni: ODTERAZ máme Palmovú nedeľu či Svätú sobotu!

Veľká noc už nebude taká, na akú sme boli zvyknutí. Môže za to novinka, ktorá sa na Slovensku využíva na svätých omšiach od začiatku tohto roka. Jednotlivé dni dostali nové názvy!

Ilustračný obrázok k článku ZABUDNITE na tradičné veľkonočné dni: ODTERAZ máme Palmovú nedeľu či Svätú sobotu!
Zdroj: TASR/Maroš Černý

K zmene došlo na základe nového vydania Rímskeho misála, v ktorom sú nové názvy jednotlivých dní Veľkej noci. Informuje o tom portál postoj.sk. Veriaci sa na to mohli prichystať už počas omší, ktoré sa tak vedú od tohto januára.

Po novom sa teda veriaci aj neveriaci môžu učiť nové názvy. Odteraz už nebude Veľký týždeň, ale Svätý týždeň.

Ďalšie zmeny

Novinka sa dotkne každého jedného dňa, čo v praxi znamená, že sa zmení celý menoslov. Kvetná nedeľa sa zmení na Palmovú nedeľu, Zelený štvrtok na Štvrtok Svätého týždňa alebo Štvrtok Pánovej večere. Rovnako aj Veľký piatok čaká zmena a po novom to bude Piatok utrpenia Pána. Biela sobota bude Svätá sobota a Veľkonočný pondelok bude Pondelok vo Veľkonočnej oktáve.

„V novom vydaní Rímskeho misála boli názvy týchto dní upravené presnejšie podľa ich latinského znenia,“ uviedol pre portál Svet kresťanstva tajomník Liturgickej komisie KBS Andrej Krivda.

Každému zrejme napadla otázka, prečo sa zmenili názvy dní. "V oficiálnych liturgických podkladoch sa budú v budúcnosti uvádzať novšie názvy, ale môžu a budú sa používať aj doterajšie tradičné názvy, ktoré sú používané celospoločensky. Dôvod úpravy nie je nejaký hlboký ani teologický. Ide naozaj len o presnejší preklad názvov týchto dní podľa latinského znenia Rímskeho misála,“ vysvetlil Andrej Krivda.

Ako uvádzajú aj ďalší predstavitelia cirkvi, ide len o zvyk.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM