Zo zahraničia

Začala sa INVÁZIA na Ukrajinu? Na okraji Donecka boli videné vojenské vozidlá, aj TANKY

Reportér agentúry Reuters videl na okraji Donecka v kolóne približne päť tankov a ďalšie dva tanky v inej štvrti mesta.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa INVÁZIA na Ukrajinu? Na okraji Donecka boli videné vojenské vozidlá, aj TANKY
Zdroj: TASR/AP

Nové zmluvy Moskvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) na východe Ukrajiny umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať tam vlastné vojenské základne. Informovala o tom v utorok nemecká tlačová agentúra DPA.

Zmluvy o priateľstve

Obe samozvané republiky uznal v pondelok ruský prezident Vladimir Putin za samostatné, nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby tam „udržiavali mier“.

Zmluvy o priateľstve zverejnené na webovej stránke ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, sa zmieňujú aj o spoločnej ochrane hraníc. Zmluvy majú najprv platiť desať rokov, s možnosťou automaticky ich predlžovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v noci na utorok prejav k obyvateľom a krok Kremľa označil za „porušenie suverenity a územnej celistvosti“ Ukrajiny.

Parlamenty samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky ratifikovali v utorok zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s Ruskom. Oba parlamenty tieto dohody schválili jednohlasne, píše agentúra Interfax. Podľa agentúra DPA tieto zmluvy umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať v samozvaných DĽR a LĽR vlastné vojenské základne.

Tanky bez označenia

Svedok tlačovej agentúry Reuters na východe Ukrajiny oznámil, že v utorok nadránom videl kolóny vojenských vozidiel vrátane tankov na okraji Donecka, hlavného mesta jednej z dvoch separatistických oblastí na východe Ukrajiny, ktoré predtým ruský prezident Vladimir Putin uznal za samostatné štáty.

Reportér agentúry Reuters videl na okraji Donecka v kolóne približne päť tankov a ďalšie dva tanky v inej štvrti mesta.

Na tankoch nebolo viditeľné žiadne označenie, ale objavili sa niekoľko hodín po tom, čo Putin podpísal s oboma separatistickými oblasťami, Doneckou a Luhanskou, zmluvy o priateľstve a nariadil tam vyslanie ruských vojakov – Moskva to označila za „mierovú operáciu“.

Reportéri Reutersu nevideli v Donecku v predchádzajúcich dňoch žiadne tanky v uliciach.

Prečítajte si aj

Invázia na Ukrajinu sa už začala

Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala, takže Británia uvalí na Rusko sankcie. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky New to v utorok uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Podľa Javida sa Európania „prebúdzajú do veľmi temného dňa“, keďže tanky a obrnené vozidlá videli v noci pri Donecku v separatistickej oblasti na východne Ukrajiny.

„Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť… vyslal tanky a jednotky,“ povedal Javid.

„Takže si myslím, že z toho môžete vyvodiť záver, že invázia na Ukrajinu sa začala,“ uviedol Javid s tým, že Británia uvalí cielené sankcie na „jednotlivcov, spoločnosti a podniky s prepojením na ruský režim“.

Sankcie proti Rusku

Spojené štáty, Európska únia i Británia zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusko sankcie.

Britský premiér Boris Johnson v utorok vedie zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra venované najnovšiemu vývoju na Ukrajine. Po jeho skončení by mal Johnson oznámiť sankcie proti Rusku za to, že uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Vládny tím Cobra sa stretáva v krízových situáciách.

Zasadnutie sa bude konať po tom, čo britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová oznámila, že Spojené kráľovstvo ohlási v utorok nové sankcie proti Rusku, lebo „porušilo medzinárodné právo a zaútočilo na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny“.

Prečítajte si aj

USA evakuujú diplomatov

Spojené štáty v pondelok večer oznámili, že posielajú všetkých svojich diplomatov na Ukrajine do Poľska – dôvodom sú obavy o ich bezpečie. Oznámenie USA prišlo niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie ruských vojakov do dvoch povstaleckých oblastí na východe Ukrajiny. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

„Pracovníci ministerstva zahraničných vecí nachádzajúci sa v súčasnosti vo Ľvove strávia z bezpečnostných dôvodov noc v Poľsku,“ uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Toto rozhodnutie nasledovalo len niečo vyše týždňa po tom, čo USA premiestnili svoje veľvyslanectvo z Kyjeva do Ľvova, mesta na západe Ukrajiny, pretože nastalo „dramatické zrýchlenie“ v zhromažďovaní ruských vojakov a ťažkých zbraní pri hraniciach s Ukrajinou.

Reakcia na rozhodnutie Ruska

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ prijmú v utorok sankcie voči Rusku, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Pôjde o reakciu na pondelkové rozhodnutie Ruska uznať dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a pokračujúce rozmiestňovanie ruských vojakov na území Ukrajiny.

„Naša odpoveď bude samozrejme vo forme sankcií, o ktorých rozsahu rozhodnú ministri (zahraničných vecí)… Som si istý, že to bude jednohlasné rozhodnutie potrebné pre tieto opatrenia,“ povedal Borrell. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku podľa svojich slov očakáva, že ministri rozhodnutie o sankciách prijmú v utorok popoludní.

Lídri Európskej únie v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny – Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR).

Borrell ešte pred Putinovým vyhlásením uviedol, že EÚ je pripravená zareagovať sankciami, ak dôjde zo strany Ruska k uznaniu DĽR a LĽR za nezávislé štáty.

Foto: ilustračné/obrnené vozidlá počas spoločného vojenského cvičenia bieloruskej a ruskej armády Spojenecké odhodlanie 2022

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM