Zo Slovenska

Začalo sa veľké uvoľňovanie opatrení: ZMENY nastali v reštauráciách aj obchodných domoch

Na Slovensku sa začala prvá z dvoch fáz uvoľnenia opatrení proti koronavírusu. Tieto zmeny platia od 26. februára.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa veľké uvoľňovanie opatrení: ZMENY nastali v reštauráciách aj obchodných domoch
Zdroj: TASR/AP

Pravidlá sa od soboty (26. 2.) uvoľnili aj pre reštaurácie, zrušili sa podmienky ako povinná minimálne dvojmetrová vzdialenosť medzi stolmi či kapacitné obmedzenie s maximálnym počtom štyroch osôb pri jednom stole.

K uvoľneniu opatrení došlo aj pri obchodných domoch, kde sa ruší povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií. Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nové pravidlá

V reštauráciách je konzumácia povolená výlučne posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb.

Obchodné domy zase musia mať vybavené hygienické zariadenia mydlom, vykonávať dezinfekciu a zakázaná je aj konzumácia jedla či nápojov mimo foodcourtov a zariadení spoločného stravovania. Fungovať môžu bez kapacitných obmedzení.

Limit počtu zákazníkov nie je stanovený ani v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo. Podľa vyhlášky by si však mali upraviť časový harmonogram tak, aby stihli upratať a vydezinfikovať pracovný priestor.

Fitness s obmedzeniami

Na dezinfekciu musia dbať aj autoškoly. Ďalším pravidlom v ich prípade je, aby mal každý účastník výcviku zameranom na vedenie motoriek vlastnú prilbu a príslušné ochranné pomôcky. Pri výučbe teórie a skúškach treba zabezpečiť dvojmetrové odstupy.

Čo sa týka fitness centier, pre ne maximálna kapacita stanovená je, v prevádzke môže byť maximálne 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Aj tu platí zvýšená frekvencia upratovania a dezinfekcie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM