Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

V RTVS si NEVŠIMLI vojnu na Ukrajine? Šéf spravodajstva náhle končí

Relácia, ktorej hosťom bol Ján Čarnogurský, vyvolala rozruch. Krátko na to sa pridalo pomerne neskoré informovanie o vojne na Ukrajine. RTVS ohlásila po týchto udalostiach zásadnú personálnu zmenu.

Ilustračný obrázok k článku V RTVS si NEVŠIMLI vojnu na Ukrajine? Šéf spravodajstva náhle končí
Zdroj: TASR/Marko Erd

Vahram Chuguryan končí na poste riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník vo štvrtok prijal Chuguryanovu žiadosť o ukončenie pracovného pomeru. Vedenie RTVS zároveň informovalo, že spravodajstvo a publicistiku bude s dočasným poverením viesť riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

Vzdal sa funkcie

Rezník rozhodnutie Chuguryana rešpektuje. Oceňuje zároveň jeho doterajšiu prácu. „Rovnako tak výsledky, ktoré spravodajstvo RTVS dosiahlo počas jeho pôsobenia v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti,“ dodal Rezník.

Chuguryan poďakoval svojim doterajším kolegom za spoluprácu, divákom a poslucháčom za dôveru v spravodajstvo verejnoprávne­ho média.

Chuguryanov nástupca Attila Lovász má dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v oblasti médií na pozíciách redaktora aj šéfredaktora. Od roku 2011 riadi národnostné vysielanie v RTVS.

Relácia, ktorá vyvolala vášne

Chuguryan abdikoval na funkciu po kritike toho, ako RTVS v utorkovej (22. 2.) relácii Správy a komentáre odprezentovala tému napätia na Ukrajine.

Výhrady časti spoločnosti vzbudili proruské vyjadrenia bývalého premiéra a ministra spravodlivosti SR Jána Čarnogurského. Podľa portálu omediach.com dostal Čarnogurský veľký priestor a otvorene prezentoval argumenty ruskej propagandy.

RTVS si za podobou svojej relácie stála a v stanovisku zo štvrtka (23. 2.) zdôraznila, že okrem Jána Čarnogurského v nej vystúpilo aj niekoľko ďalších hostí.

„Relácia RTVS Správy a komentáre sa v utorok 22. februára komplexne venovala aktuálnej situácii na Ukrajine a eskalácii napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Súčasťou relácie bolo niekoľko reportáží a moderátorka viedla rozhovor k danej téme s viacerými hosťami – odborníkom na medzinárodné právo Lukášom Marečkom, bývalým náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR Jiřím Šedivým a Jánom Čarnogurským, expremiérom a bývalým ministrom spravodlivosti, ktorý je v súčasnosti predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Téma bola poňatá komplexne a RTVS avizovala aj pokračovanie analýzy situácie v spravodajstve počas nasledujúcich dní,“ stojí v stanovisku.

Dámsky klub namiesto vojny

Téma RTVS rezonovala na sociálnych sieťach aj v piatok (24. 2.). Už v skorých ranných hodinách informovali slovenské i svetové médiá o vypuknutí vojny na Ukrajine.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. Odvtedy hlási Ukrajina obete v radoch vojakov i civilistov a západní lídri posielajú Rusku nesúhlasné odkazy.

RTVS na aktuálnu situáciu nezareagovala tak rýchlo, ako iné televízie. „Vo vysielaní na televíznych okruhoch RTVS akokeby sa nič nedialo. Ráno od 6:00 vysielali reprízu včerajšieho Dámskeho klubu, o 7:30 zaradili bežné Ranné správy a potom zas o vojne nič – šiel dokument o potápaní na Maldivách a starý film. Cvičilo sa tam, varilo, smialo… o vojne do 7:30 ani slovo,“ upozornil portál omediach.com.

Viac tém súvisiacich s vojenským konfliktom na Ukrajine

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM