Zo Slovenska

Príprava vlády na všetky scenáre: Obranyschopnosť Slovenska majú zvýšiť vojaci NATO

Naď avizoval, že na hranice Slovenska s Ukrajinou budú vyslaní aj slovenskí vojaci. Momentálne budú pomáhať polícii pri kontrole hranice a pri prípadnej migračnej vlne.

Ilustračný obrázok k článku Príprava vlády na všetky scenáre: Obranyschopnosť Slovenska majú zvýšiť vojaci NATO
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že vláda sa však pripravuje na všetky scenáre.

S ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) avizovali, že východné krídlo NATO, vrátane Slovenska, by sa malo vojensky posilniť, ako je to v súčasnosti v Pobaltí. Ak bude návrh NATO konkretizovaný, predložia ho vláde SR i Národnej rade SR.

Ak bude treba, spojenci prídu

Členstvo v NATO dalo podľa Naďa Slovensku jasné záruky. Pripomenul jeden článok Washingtonskej zmluvy, ktorý vraví: „Jeden za všetkých, všetci za jedného“. Znamená najsilnejšie spojenectvo, ktoré nedovolí ohrozenie našej územnej celistvosti a našich hraníc.

Slovensko má najvyššie záruky, spresnil. „Naozaj je to o tom, že ak budeme mať pocit, že potrebujeme pomoc od našich spojencov, tak tí spojenci prídu. A je to doslova na tom, aby sme si povedali, čo chceme a tak je to správne,“ vysvetlil Naď.

Sme v bezpečí?

Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že si je potrebné uvedomiť silu spojenectva. Podotkol, že sme súčasťou Severoatlantickej aliancie. Tá podľa jeho slov pôsobí ako celok. „Nejde o to, akú silu má Slovensko, ale Severoatlantická aliancia,“ povedal predseda vlády SR. NATO má podľa jeho slov nesmiernu silu a Slovenská republika je v bezpečí, pretože je súčasťou spojeneckých štátov.

Slovensko si podľa Korčoka môže užívať bezpečnosť len vďaka tomu, že je súčasťou väčšieho celku. Keďže je Slovensko súčasťou NATO, tak USA nesú veľký diel zodpovednosti za obranu SR.

Informačná vojna

Podotkol, že v súvislosti s útokom prebieha informačná vojna a úlohu v nej zohráva aj „nezodpovedná slovenská politika“. „To nie sú len portály, ktoré sú priamymi šíriteľmi dezinformácii, to je veľká časť slovenskej politiky, ktorá tu spôsobila úplnú dezinformáciu,“ skonštatoval Korčok s tým, že Slovensko potrebuje spraviť v tejto oblasti viac, potrebuje jasné politické postoje.

Občania musia podľa ministra zahraničných vecí pochopiť, čo robí vláda pre ich bezpečnosť. „Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko, čo žiadala. Prosím občanov, aby toto vnímali,“ vyzval Korčok. Dodal, že veľká časť politiky hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana.

Korčok tiež avizoval, že na vládu predloží návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

Prečítajte si aj

Obranyschopnosť Slovenska

Naď zatiaľ nevie presne povedať, aká veľká vojenská jednotka NATO by na Slovensko mohla prísť. Išlo by však o niekoľko stoviek vojakov. „Jednotka by mala byť zložená z krajín geograficky blízkych Slovensku,“ vyhlásil s tým, že vojaci NATO by mali zvýšiť obranyschopnosť Slovenska.

Naď spoločne s Korčokom informovali o rannom zasadnutí Severoatlantickej rady Severoatlantickej aliancie, kde sa navrhli opatrenia, ktoré sa momentálne schvaľujú. „Spojenci, vrátane Slovenska, požiadali o aktiváciu článku štyri, to znamená bezpečnostné konzultácie. Na základe tohto rokovania a ďalších krokov urobíme rozhodnutia zodpovedné voči SR, aby sme zabezpečili bezpečnosť, obranu a nedotknuteľnosť krajiny,“ povedal minister obrany.

Predsunutá obrana

Šéf slovenskej diplomacie priblížil, že vrchný veliteľ ozbrojených síl NATO v Európe považuje za nevyhnuté posilniť východné krídlo aliancie. „Podobná štruktúra, akú má NATO v Pobaltí, by podľa neho mala byť vo všetkých krajinách východného krídla, vrátane Slovenska. Ide o predsunutú obranu,“ priblížil Korčok.

O tomto návrhu spolu s ministrom obrany informovali Bezpečnostnú radu SR a slovenskému veľvyslancovi pri NATO dali súhlas, aby sa začali takéto plánovacie kroky. „Keď bude návrh NATO konkretizovaný, predložíme ho vláde aj parlamentu,“ podotkol Korčok.

Naď avizuje, že na hranice Slovenska s Ukrajinou budú vyslaní aj slovenskí vojaci, tí však momentálne budú pomáhať polícii pri kontrole hranice a pri prípadnej migračnej vlne.

Prečítajte si aj

Invázia Ruska na Ukrajinu začala 24. februára 2022
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM