han Zo zahraničia

ZÁHADA okolo Putina: Najprv jazda po Sibíri, potom dostal vakcínu! Ale nevie sa AKÚ, FOTO

Ruský prezident Vladimir Putin dostal v utorok večer prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Predtým bol v tajge na Sibíri, kde sa premával na terénnom aute.

Ilustračný obrázok k článku ZÁHADA okolo Putina: Najprv jazda po Sibíri, potom dostal vakcínu! Ale nevie sa AKÚ, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Prvý muž Ruska sa počas víkendu objavil spoločne s ministrom obrany Sergejom Šojguom na Sibíri. Tam fotografom s úsmevom zapózoval navlečený do ovčej kože opretý o terénne auto, s ktorým neskôr jazdil po tajge. V utorok sa už podrobil očkovaniu. Oznámil to jeho hovorca Dmitrij Peskov bez toho, aby spresnil, ktorou vakcínou bol 68-ročný Putin konkrétne zaočkovaný.

„Putin bol zaočkovaný proti koronavírusu. Cíti sa dobre. Zajtra ho čaká plnohodnotný pracovný deň,“ povedal Peskov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Dostal ju v súkromí

Na rozdiel od mnohých svetových lídrov ako napríklad amerického prezidenta Joe Bidena, pápeža Františka či britskej kráľovnej Alžbety II., ktorí dostali vakcínu verejne, Putinovi ju podali v súkromí.

To, že Putin, ktorý sa počas dvoch dekád svojej vlády pozornosti médií nevyhýbal, nechce byť zaočkovaný pred kamerami, ohlásil Peskov už predtým v utorok. Dodal, že šéf Kremľa dostane jednu z troch ruských očkovacích látok – všetky z nich sú podľa jeho slov účinné a spoľahlivé.

Rusko vyvinulo tri vakcíny proti koronavírusu – Sputnik V, EpiVacCorona a CoviVac, hoci najviac sa pozornosť zameriava na Sputnik, pomenovaný po prvej družici vypustenej do vesmíru Sovietskym zväzom.

Peskov podľa agentúry Interfax dodal, že Putin chce prejsť k bežnému pracovnému dňu bez obmedzení kontaktov a cestovania najneskôr na jeseň. Pripomenul tiež, že v septembri sú v Rusku parlamentné voľby a prezidentova imunita sa musí dovtedy dostať na „potrebnú úroveň“.

Očkovanie obyvateľstva Ruska proti covidu postupuje pomalšie než v mnohých iných krajinách. Obe dávky vakcíny dostali zatiaľ iba približne štyri milióny zo 144 miliónov obyvateľov Ruska, pričom ďalšie dva milióny ľudí dostali prvú dávku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Putin na Sibíri
9
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM