Monika Földešiová Rôzne

Zamestnávateľ musí počas horúčav svojich zamestnancov chrániť

Nadmerné teplo na pracoviskách môže ohroziť zdravie zamestnancov či spôsobiť zdravotné problémy. Za bezpečnosť a zdravie zamestnancov vždy zodpovedá zamestnávateľ, ktorý musí zabezpečiť vhodné pracovné podmienky na ochranu ich zdravia.

Upozorňuje na to Národný inšpektorát práce (NIP) v Košiciach a Úrad verejného zdravotníctva SR. Na podmienky na pracoviskách z pohľadu vhodnej teploty dozerajú inšpektori práce a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Obe inštitúcie sa v najbližších mesiacoch na túto oblasť zamerajú pozornejšie.
„Zamestnávateľ musí bezplatne zabezpečiť zamestnancom pitný režim, na to musí mať vypracovaný vnútorný predpis a tento predpis musí dodržiavať. Na zabezpečenie pitného režimu pre zamestnancov vo väčšine prípadov stačí napríklad aj prístup k bežnej pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce,“ uviedla Daniela Gecelovská z NIP. Zo skúseností inšpekcie práce vyplýva, že dodržiavanie tohto predpisu zo strany zamestnávateľov je na dostatočnej úrovni.
Hlavný hygienik SR Gabriel Šimko zdôraznil, že v odôvodnených prípadoch má zamestnávateľ poskytovať tiež nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňajú aj minerálne látky stratené potením. „Pri zistení nedostatkov sa zamestnávateľom snažíme poskytnúť odborné poradenstvo, dôležitú úlohu v oblasti ochrany zdravia zamestnancov by však mali zohrávať pracovné zdravotné služby, ktoré zamestnávateľovi poskytujú odborné poradenské služby v oblasti ochrany zdravia pri práci.“
Vysoké teploty na pracoviskách môžu viesť k únave a zhoršeniu pozornosti zamestnanca, čo môže vyústiť aj do pracovného úrazu či inému poškodeniu zdravia.
„K povolaniam, v ktorých sú zamestnanci podľa skúseností inšpekcie práce najviac vystavení letným horúčavám, patria napríklad sezónni pracovníci v poľnohospodár­stve, stavební robotníci, žeriavnici či vodiči nákladných vozidiel bez klimatizácie,“ informoval dnes TASR hovorca NIP Igor Holéczy.
Okrem pitného režimu by mal podľa neho zamestnávateľ v čase horúčav pristúpiť aj k technickým alebo organizačným opatreniam. „K technickým patrí napríklad vzduchotechnika či klimatizácia. K organizačným zas úprava pracovného času, napríklad posunutie začiatku pracovnej doby na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok, prípadne skrátenie pracovného času,“ doplnil Holéczy.

TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM