han Správy Zo zahraničia

Závažná skutočnosť o novom variante koronavírusu: Vyliečená osoba sa ním znovu NAKAZILA!

Novým variantom koronavírusu, zisteným v južnej Kalifornii, sa znovu nakazil pacient, ktorý sa vlani v lete vyliečil z infekcie skorším variantom.

Ilustračný obrázok k článku Závažná skutočnosť o novom variante koronavírusu: Vyliečená osoba sa ním znovu NAKAZILA!
Zdroj: www.pixabay.com

V piatok o tom informovali výskumníci z Kalifornskej univerzity v meste Berkeley. Novoobjavený variant – označený ako CAL.20C – zistili minulý mesiac u osoby, ktorú v júli testovali pozitívne na predchádzajúci variant.

„Je to závažný fakt, že variant CAL.20C, ktorý zrejme tvorí už vyše tretinu prípadov infekcie v Kalifornii, dokázal niekoho znova nakaziť,“ povedala Stacia Wymanová, americká vedkyňa z Inštitútu pre inovatívnu genomiku na Kalifornskej univerzite.

Máme sa báť?

„Virálna nálož tej osoby bola veľmi vysoká,“ dodala Wymanová. V jednom súbore 95 vírusových genómov zhromaždených od 4. novembra do 21. januára zistili výskumníci zo spomínaného inštitútu 26 percent nového variantu CAL.20C. Podľa výskumníkov v zdravotníckom centre Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles sa variant CAL.20C odlišuje od nákazlivejšieho zmutovaného variantu prvýkrát zisteného v Británii, známeho ako B.1.1.7 , ktorý sa teraz tiež šíri v Spojených štátoch.

Britský variant sa v južnej Kalifornii vyskytol „v ojedinelých prípadoch nákazy“ v okresoch Los Angeles, San Diego a San Bernardino, oznámili v stredu výskumníci v Cedars-Sinai.

Bude nákazlivejší?

Naopak, variant CAL.20C bol zistený v 36,4 percenta prípadov, skúmaných v nedávnej štúdii vedcami v Cedars-Sinai. O variante CAL.20C sa toho ešte veľmi veľa nevie, ale vládnu obavy, že môže byť tiež nákazlivejší.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM