ELA Rôzne

Zdravotné poisťovne prichádzajú s NOVINKOU: Preukaz poistenca môžete nechať doma, ALE!

Zabudli ste si doma svoj preukaz poistenca, alebo vám zatiaľ nebol fyzicky vydaný a nemáte občiansky preukaz s elektronickým čipom?

Ilustračný obrázok k článku Zdravotné poisťovne prichádzajú s NOVINKOU: Preukaz poistenca môžete nechať doma, ALE!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ak ste si zabudli doma doklady a s nimi aj preukaz poistenca, nevadí. Od januára už všetky zdravotné poisťovne ponúkajú pre svojich poistencov možnosť vybrať si formu preukazu poistenca.

Ten už nemusí mať poistenec fyzicky pri sebe, postačí, keď sa ním preukáže aj v elektronickej forme. V stanoviskách to pre TASR uviedli všetky tri zdravotné poisťovne.

O kartičku menej

Ak preukaz poistenca nemáte pri sebe, v prípade potreby sa stačí preukázať aj jeho zobrazením v mobilnej aplikácii Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Veríme, že túto možnosť ocenia všetci, ktorých peňaženky sú preplnené množstvom rôznych „kartičiek“ a obzvlášť rodičia, ktorí si neraz až v čakárni u lekára uvedomili, že preukaz dieťaťa má vo svojich dokladoch ich partner. Novela zákona o zdravotnom poistení tak rozšírila možnosti poistencov ako sa hodnoverne preukazovať u lekára. Naši poistenci teda môžu na svoju identifikáciu v zdravotníckom zariadení použiť už aj aplikáciu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Stačí si ju stiahnuť, verifikovať sa a preukaz poistenca sa automaticky stane jej súčasťou,“ uviedol Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

V súčasnosti sa podľa zákona môže poistenec pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku preukázať občianskym preukazom s elektronickým čipom, respektíve dokladom o pobyte s elektronickým čipom, preukazom poistenca, európskym preukazom alebo náhradným certifikátom k preukazu poistenca, preukazom poistenca s označením preukazu Európskej únie, či uvedením svojho rodného čísla, v prípade ak poistencovi nebol vydaný preukaz poistenca ani občiansky preukaz s elektronickým čipom a po novom už aj zobrazeným preukazom poistenca v mobilnej aplikácii zdravotnej poisťovne.

Biometria tváre

„Našu mobilnú aplikáciu neustále vylepšujeme, aby poistenci mohli rýchlo a jednoducho manažovať svoje zdravie aj na diaľku, čo je vzhľadom k aktuálnej epidemickej situácii veľakrát nevyhnutné a hlavne bezpečnejšie. V januári sme ju doplnili o novú funkcionalitu – biometriu tváre,“ dodáva VšZP.

Na verifikáciu pri aktivácii mobilnej aplikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne poistenci dovtedy využívali GRID kartu alebo museli navštíviť pobočku, respektíve lekáreň.

Dnes je už identifikácia poistenca možná aj na základe biometrických údajov získaných zo skenu tváre.

Tvárová biometria overí totožnosť klienta bez toho, aby musel niekam chodiť. Stačí k tomu len mobilný telefón, občiansky preukaz a pár minút času.

Nová služba zvyšuje komfort pre poistencov a bezpečnosť využívania mobilnej aplikácie. Len za prvé dva týždne od spustenia tvárovej biometrie si aplikáciu VšZP aktivovalo prostredníctvom nej až 7 000 nových používateľov.

Union a Dôvera

Elektronický zdravotný preukaz môžu využiť aj poistenci zdravotnej poisťovne Union. „Máme mobilnú aplikáciu, kde majú poistenci nahratú svoju kartičku poistenca, ktorou sa riadne môžu preukazovať tak u lekára, ako i pri výbere liekov v lekárňach,“ spresnila hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Poistenci môžu v aplikácii sledovať prehľad zdravotných úkonov, ktoré im boli vykonané, môžu skontrolovať svoje recepty a ich výdaj a nájdu tam aj ordinačné hodiny lekárov.

„Aplikácia ponúka prehľad všetkých predpísaných receptov vrátane tých, ktorým už vypršala platnosť (exspirovali) alebo boli vyzdvihnuté. V aplikácii nájdete aj čiarový kód receptu, na základe ktorého si môžete vyzdvihnúť vaše predpísané recepty,“ vymenovala Dupaľová Ksenzsighová.

Zdravotný preukaz v mobile majú poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera od roku 2013. „Neustále mobilnú aplikáciu vylepšujeme a dopĺňame o nové funkcie, ktoré súvisia s využívaním výhod, komunikáciou so zdravotnou poisťovňou, samodiagnostikou či prehľadom o platbách poistného a čerpaním zdravotnej starostlivosti,“ dodal PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM