MI Ako ušetriť

Máte hypotéku? Takto si môžete cez ňu znížiť daň z príjmu!

Ak ste mladí ľudia s hypotékou a nemáte príliš vysoký príjem, môžete tento rok ušetriť na dani z príjmu až 400 eur! Poradíme vám, či spĺňate podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Máte hypotéku? Takto si môžete cez ňu znížiť daň z príjmu!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V čase pandémie sa určite zíde každé euro do rodinného rozpočtu. Mnoho ľudí však vôbec netuší, že ak spĺňajú všetky podmienky, môžu si od dane z príjmu odpočítať náklady na úroky z hypotéky, ktoré zaplatil banke. Systém je trochu zložitý, ale za tie stovky eur to rozhodne stojí.

Až 400 eur ročne!

Štát sa snaží aspoň nejakým spôsobom uľahčovať mladým ľuďom prístup k bývaniu. Preto existuje možnosť uplatniť si pri výpočte dani z príjmov bonus vo výške 50% úrokov zaplatených za hypotéku. Má to však niekoľko háčikov.

Daňový bonus môže byť maximálne do výšky 400 eur ročne a čerpať ho môžete len počas prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky, ktorá nesmie byť vyššia ako 50-tisíc eur.

Finančný portál fingo.sk upozorňuje, že ak ste si na vlastný byt či dom požičali viac, nemusíte hneď smútiť. „Váš úver, ktorý vám banka poskytla, môže byť aj vyšší, ale bonus sa vypočíta len z úrokov z maximálnej sumy 50-tisíc eur.“

Ako na to?

Stále je to však dostatočne veľa peňazí, aby ste ich len tak nenechali prepadnúť štátu. Ako prvý krok musíte získať od banky potvrdenie o zaplatených úrokoch.

Niektoré banky vám ho pošlú automaticky poštou, niektoré do elektronickej schránky v internet bankingu a niektoré musíte o tento doklad požiadať osobne. Preverte si, ako to je vo vašej banke.

„Potvrdenie od banky odovzdáte svojmu zamestnávateľovi spolu so žiadosťou o ročné zúčtovanie, alebo ak podnikáte, priložíte ho k vášmu daňovému priznaniu,“ približuje fingo.sk.

Aké sú podmienky

Ale pozor! Nie všetci ľudia majú tento daňový bonus nárok. Vzťahuje sa len na hypotéky poskytnuté od roku 2018. Ďalšie podmienky sú už čisto osobné.

Žiadateľ musí mať 18 – 35 rokov a jeho mesačný príjem môže byť maximálne 1,3 násobok priemernej mzdy na Slovensku v roku predchádzajúcom poskytnutiu úveru. Hypotéka musí byť čerpaná s cieľom zabezpečenia bývania (nie refinančná!).

Aby ste sa nemuseli trápiť s výpočtom príjmovej hranice, fingo.sk zverejnil prehľad podľa jednotlivých rokov.

„Ak ste úverovú zmluvu podpisovali v roku 2020, váš maximálny mesačný príjem počítate podľa roku 2019. Priemerná hrubá mzda bola v tom roku 1 092 eur, čo pre účely vášho nároku na daňový bonus znamená max. príjem do 1 419,60 eura.“

Ak ste si vzali hypotéku v roku 2019, váš príjmový strop je 1 316,90 eur a ak ste hypotéku podpisovali v roku 2018, váš maximálny zárobok môže byť 1240,20 eur. Ak úver čerpali manželia, suma sa vynásobí dvoma.

Dobrou správou je, že výška vášho príjmu sa vypočítava len raz, keď prvýkrát požiadate o bonus. Nárok na bonus vám zostane na nasledujúcich päť rokov, aj keby ste medzitým začali zarábať oveľa lepšie.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM