TOS Magazín Lifestyle

ZLOZVYK, ktorého sa ľudia nevedia zbaviť: Podľa vedcov zvyšuje riziko, že dostanete ALZHEIMERA!

Alzheimerova choroba nenávratne poškodzuje mozog a stále nie je jasné, čo spúšťa tento deštruktívny proces.

Ilustračný obrázok k článku ZLOZVYK, ktorého sa ľudia nevedia zbaviť: Podľa vedcov zvyšuje riziko, že dostanete ALZHEIMERA!
Zdroj: Unsplash.com

Je známym faktom, že Alzheimerova choroba je z veľkej časti genetická záležitosť. No aj keď sa vo vašej rodine zatiaľ nevyskytla, stále je tu šanca, že vás postihne. S „chorými“ génmi sa podľa doktorov môžeme narodiť, ale môžu sa aj pokaziť.

Pokrok?

Biologickou podstatou Alzheimerovej choroby je hromadenie bielkoviny beta amyloid v mozgu. Čo však spôsobuje iskru, ktorá celý tento proces spúšťa, nie je úplne jasné.

S možným vysvetlením prišli vedci z austrálskej Griffith University. Ich štúdia na myšiach odhalila, že typ baktérie Chlamydia pneumoniae, ktorá mimochodom môže spôsobiť aj zápal pľúc, využíva nerv medzi nosnou dutinou a mozgom ako inváznu cestu na útok na centrálny nervový systém. A práve v reakcii na to začnú bunky v mozgu ukladať spomínanú bielkovinu beta amyloid.

Zároveň autori tejto štúdie poukazujú na možné prepojenie Alzheimerovej choroby so špáraním sa v nose a vytrhávaním chĺpkov z nosa.

Pre istotu

Týmito činnosťami sa totiž podľa nich poškodzuje nosová sliznica a potenciálne sa tak zvyšuje množstvo baktérií, ktoré sa môžu dostať do mozgu.

Treba určite zvýrazniť, že predmetná štúdia prebiehala na myšiach. Ďalšou úlohou pre tím vedcov je tak dokázať, že rovnako to prebieha aj u ľudí.

Podľa spoluautora štúdie, profesora Jamesa St Johna, by však každopádne ľudia nemali podceňovať starostlivosť o nosovú výstelku.

„Šprtať sa v nose a vytrhávať si chĺpky z nosa jednoducho nie je dobrý nápad,“ upozornil.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM