Zo Slovenska

Zmena pri predpisovaní Paxlovidu: Po novom by mal stačiť antigénový test z MOM-ky

Slovensko by malo mať 25-tisíc balení Paxlovidu na liečbu ochorenia Covid-19. Lekári ho zatiaľ môžu predpísať len po PCR teste. To sa má zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Zmena pri predpisovaní Paxlovidu: Po novom by mal stačiť antigénový test z MOM-ky
Zdroj: TASR/AP

Na predpísanie lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 by mal po novom stačiť aj antigénový test vykonaný na mobilnom odbernom mieste (MOM).

Zmena sa očakáva po 15. auguste, keď by mali na Slovensko doručiť 21-tisíc balení lieku.

Podobné témy

Avizovala to generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia rezortu zdravotníctva Ildikó Kukanová. V súčasnosti je potrebný pozitívny výsledok PCR testu.

Dôvodom sú ľudia

„Našou snahou je zabezpečiť, aby sa liek dostal k obyvateľom, ktorý ho reálne potrebujú a aby sa nepredzásobovalo obyvateľstvo. Akonáhle sa dostaneme do situácie, že budeme mať vyššie zásoby, čo je po 15. auguste, v tom momente sa MZ rozhodlo akceptovať riziko, ktoré súvisí s tým, že časť obyvateľov sa bude ďalej predzásobovať. Našou snahou bude nastaviť tam v rámci možností kontrolné mechanizmy,“ dodala.

Prvé zásoby už dorazili

Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid začiatkom augusta. Išlo o prvých 4 200 balení, celkovo rezort zdravotníctva objednal 25-tisíc balení.

Podľa rezortu je tento antivirotický liek v súčasnosti jeden z najúčinnejších nástrojov pri liečbe COVID-19.

„Liek je určený pacientom s ochorením COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia a nasadenie lieku prebehne do piatich dní od nástupu symptómov,“ priblížilo ministerstvo.

Liečba v nemocniciach

V nemocničných zariadeniach je podľa rezortu k dispozícii aj liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek môže byť podaný formou intravenóznej infúzie dospelým pacientom, pri ktorých je zvýšené riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovo-cievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM