Lifestyle

Známy liek ste možno celý život užívali ZLE! Viete, KEDY siahnuť po paracetamole?

Paracetamol tlmí horúčku a miernu bolesť. Nepomôže pri zápale ani kašli.

Ilustračný obrázok k článku Známy liek ste možno celý život užívali ZLE! Viete, KEDY siahnuť po paracetamole?
Zdroj: Pexels.com

Paracetamol je vhodné užívať pri horúčke či miernej bolesti. Pri bolesti zápalového pôvodu či kašli treba siahnuť po liekoch s iným liečivom. Poukázal na to farmaceut Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max v Martine.

„Po paracetamole môžete siahnuť pri horúčke, miernej až stredne silnej bolesti. Napríklad pri migrénach, bolesti zubov, menštruačných bolestiach, bolestiach chrbta, svalov a kĺbov,“ priblížil odborník.

Liečivo je vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy, pokiaľ sa použije najnižšia účinná dávka a len počas najkratšej doby.

Máte kašeľ či kýchate?

Ďurčík ozrejmil, že v lekárňach možno nájsť paracetamol v kombinácii s inými liečivami. Kombinované prípravky je však podľa neho vhodné zvoliť, ak sú okrem horúčky a bolesti pridružené aj iné príznaky, ako sú zápal a opuch slizníc nosa, sekrét z nosa, kýchanie alebo suchý či vlhký kašeľ. „Do úvahy treba vziať aktuálny stav choroby a iné ochorenia, prípadne lieky, ktoré sa užívajú,“ dodal odborník.

Na toto si dajte pozor!

Paracetamol sa neodporúča užívať pri precitlivenosti na liečivo, pri ťažkom poškodení pečene alebo obličiek, pri anémii s rozpadom červených krviniek a ani u alkoholikov. Nie je vhodné ho užívať ani pri bolestiach zápalového pôvodu. „Vtedy treba voliť liečivá s protizápalovým efektom, ako ibuprofén, kyselinu acetylsalicylovú, diklofenak alebo naproxén,“ vysvetlil Ďurčík.

Podotkol, že liečivo zároveň nemá žiadny antitusický či expektoračný efekt pri kašli. „Na vlhký kašeľ možno použiť lieky s obsahom ambroxolu, bromhexínu, acetylcysteínu, erdosteínu či guajfenezínu, naopak, na suchý kašeľ sa volí butamirát, dextrometorfán, levodropropizín, kodeín či oxeladín,“ doplnil farmaceut.

Správne dávkovanie

Pre dospelých je obvyklé dávkovanie paracetamolu 500 miligramov každých štyri až šesť hodín, pričom maximálna denná dávka nesmie prekročiť 4000 miligramov. Dávkovanie u detí závisí od hmotnosti – na jeden kilogram sa dávkuje desať až 15 miligramov paracetamolu.

„Pri pití nápojov obsahujúcich toto liečivo sa už nemôžu súčasne užívať iné lieky s obsahom paracetamolu či iného analgetika, pretože hrozí predávkovanie a toxicita,“ dodal Ďurčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM