han Rôzne

Ako správne KAŠLAŤ a KÝCHAŤ? Dodržte týchto 5 zásad a budete OHĽADUPLNÝ aj počas korony!

Zakašlať alebo si kýchnuť na verejnosti je v súčasnosti veľká odvaha! Netreba však z toho robiť vedu, stačí keď dodržíte respiračnú etiketu. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Ako správne KAŠLAŤ a KÝCHAŤ? Dodržte týchto 5 zásad a budete OHĽADUPLNÝ aj počas korony!
Zdroj: www.pixabay.com

Odjakživa nás viedli k tomu, aby sme si pri zakašlaní či kýchnutí dali pred ústa ruku. Tento postup je však v čase zúrenia koronavírusu nepraktický a hlavne nehygienický. Čo treba robiť? Odpoveď na to dal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚZV SR) na sociálnej sieti.

Buďme ohľaduplní

Ako informuje ÚZV SR, respiračná etiketa (respiračná hygiena) upravuje naše správanie pri kašli či kýchaní a navádza nás, aby sme sa správali ohľaduplne k ľuďom naokolo. „Správna respiračná etiketa je dôležitou súčasťou opatrení, ktoré bránia prenosu nákazlivých respiračných ochorení ako je napríklad chrípka, respiračný syncyciálny vírus (pôvodca bronchiolitídy) či COVID-19,“ uvádza sa v príspevku.

Správny postup

1) Vždy keď kašlete či kýchate, odvráťte sa preč od iných ľudí a prekryte si ústa a nos jednorazovou vreckovkou.

2) Riadnym prekrytím úst a nosa obmedzíte množstvo infekčných kvapôčok, ktoré uniknú z vášho tela do okolitého vzduchu. Použitím vreckovky zároveň znížite riziko, že kontaminovanými rukami následne prenesiete patogény aj na okolité predmety a povrchy.

3) Použitú vreckovku okamžite zahoďte do uzatvárateľnej nádoby na odpadky. Nárazovo vyvetrajte miestnosť, nepodávajte si ruky.

4) Po zahodení vreckovky si umyte ruky vodou a mydlom alebo použite dezinfekciu s obsahom aspoň 60 percent alkoholu. Umývanie rúk (rozotieranie dezinfekcie) by malo trvať minimálne 20 sekúnd.

5) V prípade, že narýchlo nemáte poruke vreckovku, môžete si kýchnuť či zakašľať do lakťového ohybu. Vždy, keď je to možné, však uprednostňujte vreckovky.

Ak vás trápi kašeľ alebo častejšie kýchate (a nie ste vystavení dráždivým látkam), izolujte sa od ostatných ľudí. Pred rizikom nákazy chráňte aj členov spoločnej domácnosti.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

SPRÁVNE POSTUPY: RESPIRAČNÁ ETIKETA PRI KAŠLI A KÝCHANÍ Respiračná etiketa (respiračná hygiena) upravuje naše správanie...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, March 1, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM