ts Cestovanie

Ako vyzerá RAJ NA ZEMI? Azorské ostrovy vás dostanú nielen dokonalou prírodou

Na ostrove plnom lagún, jaskýň či vodopádov si užijete aj veľa dobrodružstva a domov si odnesiete zážitky na celý život!

Zdroj: YouTube.com

Azorské ostrovy sú známe pre horúce pramene, čarokrásne vodopády a dokonalú prírodu. National Geographic dokonca toto miesto v roku 2016 označil za najkrajšie miesto na Zemi. Cestovateľka Betty nám o nich prezradí viac.

Raj na zemi

Azory sú ideálnym miestom pre pozorovanie delfínov a veľrýb. Na ostrove plnom lagún, jaskýň či vodopádov si užijete aj potápanie, windsurfing, dobrodružnú jazdu na koni, ale aj Touradas a corda. „Je to najznámejšia slávnosť na Azorách, ktorá láka turistov z celého sveta. V tento deň sú totiž do ulíc vypúšťaní býci a ľudia sa zabávajú na odvážlivcoch, ktorí sa k nim pokúšajú priblížiť,“ hovorí Betty.

Podujatie je údajne bezpečné, keďže sú zvieratá držané na lanách. No ak nie ste milovníkmi adrenalínu, ochutnajte exotickú azorskú kuchyňu.

Národným jedlom na Azorách je dusená chobotnica na červenom víne, no za zmienku stojí aj obľúbené cozido nas caldeiras.

Pochúťka obsahuje viacero druhov duseného mäsa a zeleniny. „Zaujímavosťou je, že sa pripravuje v takzvaných caldeiras, čo sú diery v zemi v blízkosti vulkánu, v ktorých sa teplo tvorí prirodzenou cestou. Celá príprava jedla trvá približne sedem hodín,“ približuje Betty.

Článok pokračuje pod galériou.

Azorské ostrovy
5
Galéria

Jediní na svete

Okrem dokonalej prírody uvidíte na Azorách aj niekoľko nezvyčajných zaujímavostí. Vedeli ste, že ananásy tam pestujú v skleníkoch? „Keď ich v 19. storočí začali vysádzať ako náhradu za pomaranče, rýchlo zistili, že na ostrovoch pre ich pestovanie nie je dostatočné teplo. A tak ich ako jediní na svete pestujú v skleníkoch,“ vysvetľuje Betty.

Jedineční sú aj v pestovaní vína, ktoré vyrábajú od 16. storočia. „Svoje vinice ukrývajú za kamennými plotmi. Nie je to preto, že by ich nechceli ukázať okoloidúcim. Ide o ochranu pred silným atlantickým vetrom a slanou vodou,“ prekvapuje Betty. Tento spôsob pestovania viniča na ostrove Pico je dokonca pod ochranou UNESCO.

Ďalšie zaujímavosti o krajine a zvykoch jej obyvateľov sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila cestovateľka Betty.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Slovensko.

Plánujete dovolenku? Nechajte sa inšpirovať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM