han Zo zahraničia

AKTUÁLNA správa: Zemetrasenie neďaleko Viedne! OTRASY pocítilo aj Slovensko

Zemetrasenie, ku ktorému došlo v utorok večer v oblasti južne od rakúskej metropoly Viedeň, bolo cítiť aj v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNA správa: Zemetrasenie neďaleko Viedne! OTRASY pocítilo aj Slovensko
Zdroj: www.exxpress.at

Potvrdil to Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied s tým, že z hlavného mesta majú vyplnený aj prvý makroseizmický dotazník.

„Zemetrasenie mohli pocítiť ľudia najmä v bratislavskej mestskej časti Petržalka vo vyšších poschodiach obytných budov,“ uviedol Csicsay. Podľa neho zemetrasenie zaznamenala aj národná sieť seizmických staníc. Dobre to napríklad vidno na seizmograme zo stanice Modra.

Bolo to cítiť

Csicsay nevylučuje, že pribudnú aj ďalšie hlásenia od ľudí. Verejnosť preto vyzýva v prípade, ak pocítila zemetrasenie, aby vyplnila makroseizmický dotazník na webe zemetrasenia.sk.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 4,7 o 18.25 h sa nachádzalo pri meste Neunkirchen, oznámil to rakúsky Centrálny úrad pre meteorológiu a geodynamiku. Zemetrasenie výrazne pocítili aj v spolkovej krajine Burgenland, vo Viedni i v dolnorakúskej metropole St. Pölten.

Čo povedali svedkovia?

„Svedkovia hlásia, že okolo epicentra bolo počuť aj rachot. Zemetrasenie takého rozsahu môže poškodiť budovy. Zatiaľ neboli vydané žiadne oficiálne správy o škodách,“ uvádza to rakúsky portál kurier.at. Potvrdil to aj okresný veliteľ hasičov Neunkirchen Josef Huber.

Huber označil zemetrasenie za krátke. „Cítili sme to jasne.“

Zemetrasenie zo zahraničia pocítili ľudia na Slovensku napríklad aj na konci minulého roka. Zemetrasenie z okolia chorvátskeho Záhrebu vtedy zaznamenali vo viacerých mestách na západe krajiny.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM