Správy Zo zahraničia

APOKALYPSA na Morave: Mestečko zasypali krúpy, ich vrstva mala desiatky centimetrov

Krúpov bolo miestami toľko, že niektoré ulice boli neprejazdné a v meste museli zasahovať hasiči.

Ilustračný obrázok k článku APOKALYPSA na Morave: Mestečko zasypali krúpy, ich vrstva mala desiatky centimetrov
Zdroj: Twitter.com/HZS JMK

Mesto Olešnice na juhu Moravy zasiahla vo štvrtok večer silná búrka, v dôsledku ktorej zasypali mesto krúpy. Miestami ich bolo toľko, že niektoré ulice boli neprejazdné a v meste museli zasahovať hasiči. TASR o tom informuje na základe správ spravodajských portálov Novinky.cz a iDnes.cz.

Tragédia spred rokov

„Musím povedať, že to vyzeralo veľmi dramaticky, podobne ako pred 20 rokmi. Začalo pršať, padali krúpy, zotmelo sa. Vtedy (pred 20 rokmi) to trvalo asi 40 minút, dnes to mohlo byť tak päť až sedem,“ uviedol starosta mesta Olešnice Zdeněk Peša.

Novinky pripomínajú, že Peša hovoril o udalosti z pred 20 rokov, keď so sebou búrka priniesla prudké dažde a bleskové povodne, ktoré si vtedy vyžiadali aj dve obete na životoch.

Starosta pre portál iDnes.cz ďalej uviedol, že voda, ktorá napršala behom niekoľkých minút, tiekla po uliciach ako rieka. Dažďová voda totiž nemohla stekať do odtokov, pretože tie zapchali krúpy. „Krúpy sú tam aj teraz, po troch hodinách, vo veľkých vrstvách. Hasiči ich odpratávajú z ulíc, kam ich naplavila voda,“ uviedol Peša.

40-centimetrová vrstva

Podľa hasičov pritom krúpy miestami tvorili až 40 centimetrov hrubú vrstvu. Úhrn zrážok podľa Štefana Handžáka z Českého hydrometeorolo­gického úradu (ČHMÚ) dosiahol za hodinu 43 milimetrov.

ČHMÚ tiež informoval, že okolo 21.00 hod. sa nad územím regiónu Svitavsko vyskytla pravdepodobne supercela, ktorá bude postupovať smerom na juh. „V jej rámci očakávame výskyt krúp s priemerom aj vyše troch centimetrov a nárazy vetra okolo 80 kilometrov za hodinu s intenzívnymi zrážkami,“ uviedol ČHMÚ.

Problémy s počasím mali vo štvrtok aj v Zlínskom kraji, kde popoludní a podvečer silné búrky poškodili niekoľko striech a polámali konáre i celé stromy. Za tri hodiny zaevidovali hasiči v tomto kraji vyše 20 výjazdov, píšu Novinky.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM