Monika Hanigovská Magazín

Batoľatá nás majú pod palcom: Vylučujú látku, ktorá pôsobí na AGRESIVITU

Batoľatá toho vedia oveľa viac, ako sme si o nich doteraz mysleli. Vyzerá to tak, že rodičov dokážu v určitom veku dokonale ovládať.

Ilustračný obrázok k článku Batoľatá nás majú pod palcom: Vylučujú látku, ktorá pôsobí na AGRESIVITU
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Čo vieme o batoľatách? Doteraz rodičia aj odborníci hovorili najmä o ich charakteristickom rýchlom rozvoji pohybových a psychických funkcií a reči. Niektorí si zase toto obdobie u potomkov spájajú hlavne s obdobím vzdoru a negativizmu.

No Izraelský profesor neurobiológie z Weizmannovho inštitútu Noam Sobel spolu s vedeckým tímom stoja sa objavom, ktorý poukazuje na to, že títo drobci toho dokážu oveľa viac. Informujú o tom v prestížnom odbornom časopise Science Advances.

Zistili, že batoľatá dokážu riadiť svojich rodičov. Cez pokožku na hlave vylučujú hexadekanal (HEX), ktorý zvyšuje agresivitu u žien, no zároveň tlmí agresívne správanie mužov.

Batoľatá nás majú pod palcom

„Nemôžeme povedať, že ide priamo o feromón,“ poznamenal autor štúdie Noam Sobel, ktorého citujú Lidovky.cz. „Môžeme ale povedať, že ide o molekulu vytváranú ľudským telom, ktorá predvídateľným spôsobom ovplyvňuje ľudské správanie, konkrétne agresívnych jedincov,“ informuje ďalej český portál.

Majú na to najlepší dôvod

HEX má veľkú moc, pritom nemá žiadnu vôňu. Túto zlúčeninu vypúšťajú z tela síce všetci ľudia, no najviac malé deti. Výsledky testov ukazujú podľa vedcov na „celkom presvedčivý dôkaz, že HEX môže meniť agresiu u ľudí spôsobom špecifickým pre pohlavie,“ informuje o tom ceskatelevize.cz.

Prečo pôsobia inak na matky a inak na otcov? Podľa Sobela sú rozdielne reakcie u mužov a žien na HEX evolučne výhodné.

U nežnejšieho pohlavia môže vyvolanie agresivity viesť k dôkladnejšej ochrane svojho potomka. Aký zmysel má však u otcov? U cicavcov je všeobecne známe, že častejšie útočia na svoje mláďatá, preto utlmenie môže mať aj v tomto smere svoj význam.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM