Regióny

Bežkári v Tatrách majú prvé zasnežené trasy: Prevádzkari čakajú na rozhodnutie vlády

Vo Vysokých Tatrách za posledné dni nasnežilo niekoľko centimetrov prírodného snehu, vďaka čomu sa zlepšili podmienky na skialpinizmus a bežecké lyžovanie.

Ilustračný obrázok k článku Bežkári v Tatrách majú prvé zasnežené trasy: Prevádzkari čakajú na rozhodnutie vlády
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Podľa riaditeľky Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Lenky Rusnákovej sa napríklad na skialpinistických lyžiach dá vyjsť na Popradské pleso, Sliezsky dom či zo Starého Smokovca na Hrebienok. „Sú tam dostatočne zasnežené asfaltové cesty. Dá sa tiež prejsť po zjazdovke z Tatranskej Lomnice na Štart,“ dodala.

Pribúdajú ďalšie

Na Štrbskom Plese sú aktuálne upravené viac ako dva kilometre bežeckých tratí. Správca areálu Snow Peter Mosný upozornil, že samotné stredisko na bežecké lyžovanie ešte nie je oficiálne otvorené, trate však bežkári môžu využívať.

Každý deň upravujeme celú Mlynickú lúku, ktorá má 600 metrov a ďalší zhruba 1,4-kilometrový šprintérsky okruh. Ďalej pokračujeme v zasnežovaní 1,6-kilometrového šprintérskeho okruhu a tiež dvojkilometrovej Andelovej trate,“ priblížil situáciu Mosný. Pohyb v prírode je povolený aj v čase lockdownu, a tak ľudia podľa neho využívajú areál na prvé bežecké kilometre.

Nadšenci z areálu bežeckého lyžovania Tatraheim už natiahli bežeckú stopu aj na osemkilometrovej trati medzi Sibírom a Vyšnými Hágmi. Dva okruhy na lúkach medzi Gerlachovom a Tatranskou Poliankou zatiaľ prešli „na hladko“, na vytvorenie stopy je potrebných ešte niekoľko centimetrov snehu.

Chýba prírodný sneh

Ak to prírodné podmienky dovolia, vo Vysokých Tatrách budú na bežecké lyžovanie pripravené aj ďalšie okruhy v Tatranskej Lomnici, Dolnom Smokovci či vo Vyšných Hágoch. Pri dostatku prírodného snehu zvyknú pod Tatrami upravovať trate napríklad v okolí Popradu, Veľkej Lomnice, Mengusoviec a niekoľko okruhov v celkovej dĺžke 56 kilometrov je aj v strediskách v Belianskych Tatrách.

Aktuálne je povolený pohyb v prírode, takže niektoré gastroprevádzky ponúkajú občerstvenie formou donášky alebo cez okienkový predaj, takouto formou sú otvorené aj tatranské chaty,“ dodala Rusnáková.

Avizované uvoľňovanie opatrení, o ktorých má v stredu rokovať vláda, považujú miestni podnikatelia podľa nej za rozpačité. „Keď budeme mať na stole konkrétne podmienky, za akých môžeme medzi sviatkami otvoriť prevádzky, potom budeme reagovať,“ uzavrela riaditeľka ZCR.

Foto: Ilustračné

Bežecká atmosféra na Štrbskom Plese z predošlej sezóny.

Krásne počasie vylákalo ľudí na bežky
10
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM