Aktualizované Politika

Blaha šíri zostrihané VIDEO Čaputovej: Tvrdí, že prezidentka klamala o obrannej dohode

Ľuboš Blaha zverejnil video z volieb, v ktorom sa prezidentka vyjadruje aj k obrannej dohode. Palác hovorí o manipulatívnom a účelovom zostrihu.

Ilustračný obrázok k článku Blaha šíri zostrihané VIDEO Čaputovej: Tvrdí, že prezidentka klamala o obrannej dohode
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré na sociálnych sieťach šíri poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Palác hovorí o manipulatívnom a účelovo zostrihanom videu.

Poslanec sa v ňom snaží dať do rozporu súčasný postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci s USA (DCA) s jej výrokmi v predvolebnej diskusii. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Prezidentka hovorila, že by nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu. Text tejto zmluvy a aj interpretačná doložka, ktorú prezidentka k zmluve DCA doložila, však obavy zo straty našej suverenity vylučujú, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach,“ deklarovala prezidentská kancelária.

Slová Čaputovej preto podľa nej nie sú v rozpore s vyjadreniami počas kampane. „Ide len o ďalší cielený útok prostredníctvom klamstiev,“ dodal Matej.

Reakcia prezidentky

„Ľuboš Blaha zverejnil video, v ktorom vystrihol časť mojej odpovede z predvolebnej diskusie, ktorá sa týkala už vtedy diskutovanej obrannej dohody. Z celej mojej odpovede, ktorá má takmer minútu, účelovo vystrihol päť sekúnd. Cieľom bolo vytvoriť obraz, že v tom čase som sa stavala proti tejto dohode. Je to hrubé klamstvo, stačí si pozrieť celú odpoveď,“ reagovala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka vo svojom stanovisku tvrdí, že by nikdy nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu.

„Text tejto zmluvy však obavy zo straty našej suverenity vylučuje, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach. V tomto duchu som sa vyjadrila v odpovedi v tejto predvolebnej diskusii a to isté tvrdím aj dnes. Ide o reprezentatívny príklad politickej práce poslanca Blahu, ale aj toho, ako ľahko sa šíria podobné lživé videá na sociálnych sieťach,“ dodala prezidentka.

Prečítajte si tiež

Blaha žiada ospravedlnenie

Poslanec Blaha tvrdí, že prezidentka sa vyhovára. „Môj zostrih nebol v ničom manipulatívny, vystrihol som presne tú časť, ktorá sa týkala otázky moderátora, a žiadam od vás bezodkladné ospravedlnenie,“ uviedol v reakcii.

Hlavu štátu vyzval, aby zmluvu nepodpísala, inak podľa neho pácha „nehanebný volebný podvod“.

Podpis zmluvy

Slovenská republika a Spojené štáty tento týždeň podpísali v americkom Washingtone dohodu o obrannej spolupráci (DCA). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac z politiky

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM