han Zo Slovenska

Blíži so KONIEC jednorazovým plastom: Kedy a kde pocítime túto zmenu?

V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania by mali byť zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané by mali byť aj na verejných podujatiach.

Ilustračný obrázok k článku Blíži so KONIEC jednorazovým plastom: Kedy a kde pocítime túto zmenu?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nápoje v jednorazových obaloch by nemali používať ani orgány štátnej správy. Vyplýva to z noviel zákonov o odpadoch a zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktoré vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Dôvod zákazu

Zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach envirorezort odôvodňuje tým, že v súčasnosti v 90 percentách prípadov neprichádza k správnemu triedeniu. Organizátor verejného podujatia, ktorý poskytne biologicky rozložiteľné výrobky, by mal následne zabezpečiť aj ich triedený zber.

Výrobca jednorazového plastového výrobku by mal byť podľa návrhu povinný ponúknuť spotrebiteľovi opakovane použiteľnú alebo biologicky rozložiteľnú alternatívu, poprípade poskytnúť výrobok za úhradu.

„Ide o výrobky, ktorých spotreba sa má znížiť za použitia hospodárskych nástrojov. Ide o zabezpečenie toho, aby sa plastové výrobky nahradili alternatívami, ktoré sú opätovne použiteľné, ale neobsahujú plasty,“ vysvetľuje ministerstvo životného prostredia, ktoré predložilo novelu.

Znížiť by sa mala spotreba pohárov na nápoje vrátane ich uzáverov a viečok. Taktiež by malo ísť o nádoby na potraviny určené na priamu konzumáciu alebo na jedenie priamo z nádoby alebo ktoré sú hotové na konzumáciu bez ďalšej prípravy.

Výrobcovia tabakových výrobkov by sa mali podieľať na nákladoch spojených s vyčistením prostredia od filtrov, ktoré neskončili v odpadovej nádobe, vyplýva z novely.

Ďalšie aktuálne témy

Hygiena musí byť

Zaviesť by sa malo aj prehľadnejšie označovanie výrobkov a informovanie spotrebiteľa o tom, ako s ním najvhodnejšie nakladať. Týkať by sa malo hygienických potrieb, vlhčených utierok, tabakových výrobkov s filtrami či pohárov na nápoje. Na výrobkoch by mali pribudnúť informácie o prítomnosti plastov a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie. Mala by tiež byť povinnosť informovať a motivovať spotrebiteľa o opätovne použiteľných dostupných alternatívach.

Systém zálohovania by sa po novom nemal vzťahovať na jednorazové obaly na nápoje, ktoré sú poskytované prevádzkovateľom cestnej, leteckej či železničnej dopravy, ktoré sú na medzinárodných trasách. Vzťahovať sa tiež nemá na jednorazové obaly na nápoje dodávané s tovarom oslobodeným od dane z pridanej hodnoty alebo od spotrebnej dane a určeným na predaj v tranzitnom priestore medzinárodných letísk a prístavov či na zásobenie lietadiel.

Novely majú byť účinné od 15. novembra, no obsahujú viaceré ustanovenia s neskoršími termínmi účinnosti.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM