Správy

Bude ešte pekne? Meteorológovia predpovedajú výdatný dážď, ale aj silný vietor

V piatok bude najmä na horách veterno, ale okrem toho sa v priebehu dňa počasie zmení.

Ilustračný obrázok k článku Bude ešte pekne? Meteorológovia predpovedajú výdatný dážď, ale aj silný vietor
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V piatok (19. 11.) bude veterno najmä na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách, informuje o tom na svojom webe.

Výstraha platí od piatka od 6.00 hod. do soboty (20. 11.) do 7.00 hod. v okresoch Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

V týchto okresoch sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uviedli meteorológovia.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

V okolí obce Veľká Ida a Košíc platí upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Meteorológovia uviedli, že príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov.

Očakávané zlepšenie

Upozornenie platí až do odvolania.

Zároveň SHMÚ vydal informáciu pre oblasť Humenného, kde došlo v predchádzajúcich hodinách k prekročeniu informačného prahu pre PM10. Avšak nenastali podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu a v najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Okrem toho portál iMeteo.sk na svojom webe pripomína, že v priebehu piatku sa počasie zmení. Doterajšie inverzné a slnečnejšie počasie vystriedajú zrážky.

Kde zaprší najviac

„Na severe Slovenska sa očakávajú početné zrážky. Pršať by malo najmä na severných návetriach hôr, na Orave, Kysuciach a na severe východného Slovenska. Prvé zrážky sa ukážu už v piatok dopoludnia. Postupovať budú od severu ďalej na juhovýchod. Zrážky nebudú intenzívne, no budú trvalejšieho charakteru,“ uviedol ďalej portál iMeteo.sk s tým, že najviac zrážok sa očakáva na severe Oravy, v Tatrách a na severovýchode Slovenska. Miestami tam môže napršať 10 až 30 mm, lokálne až okolo 50 mm.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM