Monika Hanigovská Magazín

Bude Európanov zabíjať najčastejšie RAKOVINA? Onkologička varuje, opisuje príznaky a liečbu

Napriek tomu je dobrou správou, že podľa slov onkologičky liečba v mnohom pokročila.

Ilustračný obrázok k článku Bude Európanov zabíjať najčastejšie RAKOVINA? Onkologička varuje, opisuje príznaky a liečbu
Zdroj: pixabay.com

Vyzerá to tak, že rakovina sa bude dotýkať častejšie obyvateľov Európskej únie. Podľa slov českého ministerstva zdravotníctva, bude do roku 2035 hlavnou príčinou úmrtnosti.

Odborníci tento stav pripisujú nezdravému životnému štýlu, starnutiu populácie a nedostatočnej gramotnosti.

Rakovina je tu, ale…

„Rakovina je ochorenie, ktorého výskyt rastie s vekom. Populácia starne, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že sa každý tretí občan dočká svojej rakoviny. Avšak je dôležité povedať, že mnohým z týchto pacientov už vieme pomôcť, zachrániť im život alebo ho výrazne predĺžiť a rakovinu previesť do chronického ochorenia,“ uviedla pre CNN Prima NEWS predsedníčka Českej onkologickej spoločnosti Jana Prausová.

Liečba, našťastie, pokročila. „Liečba sa posunula natoľko, že už to naozaj nie je taký strašiak ako pred 20 alebo 40 rokmi,“ vysvetlila lekárka.

Sledujte svoje telo

Ochorenie vzniká počas nekontrolovateľného delenia zmutovaných (poškodených) buniek. Medzi najčastejšie príznaky patrí nechutenstvo, únava, zmena nálady, teploty a úbytok na váhe.

„A potom sú to nádorové lokálne príznaky, ktoré vyplývajú z toho, že sa niekde ten nádor vytvára a prekáža svojmu okoliu. Napríklad prehĺtacie problémy pri nádoroch v oblasti krku. Problémy s vyprázdňovaním stolice alebo dýchacie problémy. Ak sa objaví niekde krv, kde nemá byť,“ varuje Jana Prausová.

Podľa jej slov si máme dávať pozor aj v prípade kožných zmien: „Akýkoľvek útvar, ktorý na sebe nájdete, je určite varovným signálom, aby sme podstúpili preventívne vyšetrenie,“ varuje Jana Prausová.

Rakovina na Slovensku

Slováci už teraz vedú v jednej štatistike. Už niekoľko rokov si držia popredné miesta v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). „Spomedzi krajín OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie. A hoci od roku 2019 u nás funguje skríning kolorektálneho karcinómu, Slováci sa tomuto bezplatnému vyšetreniu vyhýbajú a absolvuje ho približne len tretina pozvaných poistencov ročne,“ prezrádza NCZI na svojom webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM