Barbara Dallosová Magazín

Bude vám tuhnúť krv v žilách: TOP 10 najlepších špionážnych filmov súčasnosti

Temný, nebezpečný a akčný život tajných agentov priťahuje ľudí na filmových plátnach už desaťročia. Videli ste to najlepšie, čo v tomto žánri vzniklo za posledné roky?

Ilustračný obrázok k článku Bude vám tuhnúť krv v žilách: TOP 10 najlepších špionážnych filmov súčasnosti
Zdroj: imdb.com

Slovenskom v uplynulých dňoch otriasla kauza ruských predstaviteľov, ktorí u nás verbujú svojich špiónov.

Zatiaľ čo tu ide o realitu, špionážne príbehy sú aj veľmi populárnou fikciou. Na filmové plátna sa dostávajú špičkové tituly o práci tajných agentov a strategických doťahovačkách svetových mocností.

Ak ste fanúšikmi tohto žánra, prinášame vám desiatku tých najlepších filmov a sérií zo špionážneho prostredia z posledných rokov.

Pavučina lží (2008)

Leonardo DiCaprio, špionážna téma, poriadna dávka akcie a k tomu zvučné režisérske meno – Ridley Scott. Kombinácia, ktorá je zárukou kvality.

Hlavný hrdina Roger Ferris je najlepším mužom amerických spravodajských služieb, schopný pohybovať sa na miestach, z ktorých sa dostane živý len málokto. CIA veterán Ed Hoffman (Russell Crowe) zase vedie vojnu od počítača vo svojej obývačke na pokojnom predmestí a riadi každý Ferrisov pohyb. Dejová linka diváka prevedie cez Ferrisove úlohy Irakom, Jordánskom či Dubajom. Špionážna napínačka, pri ktorej sa rozhodne nudiť nebudete.

Zdroj: YouTube.com

Teherán (2020 – 2022)

Tentoraz niečo pre milovníkov sledovania na pokračovanie. Seriál od izraelských tvorcov ponúka dve série po osem epizód s atmosférou blízkeho východu. Hlavnou hrdinkou je žena, agentka Mosadu Támar.

Nebojácna špiónka pod falošnou identitou infiltruje Teherán, aby pomohla zničiť iránsky jadrový reaktor. Keď ale jej misia zlyhá a ona uviazne v novom prostredí, musí naplánovať operáciu, ktorá ohrozí všetkých jej blízkych.

Zdroj: YouTube.com

Argo (2012)

Opäť trochu blízkovýchodnej témy, teraz ale trochu inak. Pod strhujúci thriller s podtitulom Nebezpečný útek sa režisérsky podpísal Ben Affleck a zároveň si v ňom strihol hlavnú úlohu. Stvárnil agenta CIA, ktorý vedie veľmi nevšednú záchranu šiestich amerických diplomatov z Teheránu.

V prepracovanom a riskantnom pláne sa skupina tvári ako filmársky tím, ktorý prišiel do Teheránu hľadať lokality na nakrúcanie fiktívneho filmu Argo. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a odohráva sa v Iráne vo veľmi nebezpečnom čase, v roku 1979, keď vrcholí islamská revolúcia.

Zdroj: YouTube.com

Atomic Blonde (2017)

Výbušný akčný thriller od tvorcov Johna Wicka. Nestarnúca Charlize Theron ako dokonalá agentka. Zmyselná, divoká a schopná čohokoľvek. Neváha použiť všetky svoje strelné, ale i ženské zbrane, aby prežila aj na tých najnebezpečnejších misiách.

Tá posledná má konečnú zastávku v Berlíne, odkiaľ má priniesť prísne tajnú správu o situácii v destabilizovanom meste. Spojí svoje sily s druhou vyslanou spojkou Percivalom (James McAvoy) a spolu rozohrajú vysokú špiónsku hru.

Zdroj: YouTube.com

Agent (2019)

Sacha Baron Cohen celkom inak. Šoumen, ktorého celý svet pozná najmä ako Borata, presvedčil snímkou Agent, že zvládne aj vážnu úlohu. Seriál naservíroval divákovi šesť približne hodinových epizód.

Jeho hlavnou postavou je Eli Kohen, úradník preškolený na tajného agenta. Eli sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia vydáva do Sýrie na dlhoročnú a hlavne poriadne nebezpečnú misiu ako mosadský špión.

Zdroj: YouTube.com

Červená volavka (2018)

Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) žije v Rusku a so svojou matkou čelí neistej budúcnosti. Vďaka tomu sa stáva ľahkou korisťou ruských tajných spravodajských služieb a dostáva sa do ich kurzu, v ktorom sa školia “volavky”. Tu prebieha tvrdý výcvik, ktorého cieľom je naučiť žiačky, aby v úlohe profesionálnych zvodkýň využili svoje telo a myseľ ako dokonalé zbrane.

Po ukončení zvráteného a sadistického tréningu je Dominika ako najnebezpečnejšia volavka nasadená na dôstojníka CIA, ktorý riadi jedného z najdôležitejších špiónov v Rusku.

Zdroj: YouTube.com

Jeden musí z kola von (2011)

Vydarený mysteriózny thriller s hviezdnym Garym Oldmanom nás zavedie do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Britská tajná služba MI6 sa pokúša nájsť vo svojich radoch sovietského špióna a udržať Spojené kráľovstvo v bezpečí.

Povoláva preto z predčasného dôchodku agenta Georga Smileyho. Ten má jedinú, no poriadne zapeklitú úlohu. Označiť, kto zo štyroch konkrétnych mužov kompromituje anglickú tajnú službu. Nie všetko je ale tak, ako sa môže zdať.

Zdroj: YouTube.com

Hra špiónov (2020)

Atmosféra šesťdesiatych rokov a jeden z najpopulárnejších hercov súčasnosti Benedict Cumberbatch. V origináli nesie film názov The Courier, a nie náhodou.

Počas studenej vojny navrhne CIA kontaktovať britského predajcu Grevilla Wynneho, ktorého pozná ako kuriéra. Jeho úlohou je nadviazať kontakt s vysokým dôstojníkom Sovietskeho zväzu Olegom Penkovským. Penkovský totiž pošle USA list, v ktorom prejavuje obavy o bezpečnosť sveta a strach z hroziacej jadrovej vojny.

Zdroj: YouTube.com

Anna (2019)

Luc Besson vyrukoval so strhujúcou akčnou snímkou s jednoduchým názvom – Anna. Divák si vychutná očarujúcu havnú hrdinku a príbeh plný prekvapivých dejových zvratov a vášnivých vzťahov.

Anna kedysi predávala v Rusku na trhu matriošky a teraz pracuje ako topmodelka v Paríži. Aspoň tak to vyzerá na prvý pohľad. V skutočnosti je chladnokrvnou a mimoriadne nebezpečnou tajnou agentkou. Nikto však netuší, že Anna okrem pokynov vedenia sleduje aj svoj vlastný plán, vďaka čomu sa zrazu ocitne v strete záujmov dvoch svetových veľmocí. Pohybuje sa stále na tenšom a tenšom ľade medzi KGB a CIA.

Zdroj: YouTube.com

Most špiónov (2015)

Keď v roku 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela, sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku, strach a mocenská nedôvera počas studenej vojny sa ešte viac vystupňujú. Abel sa v skutočnosti volá Viljam Genrichovič Fišer, riadil sieť agentov a do Moskvy dômyselným spôsobom odosielal kódované správy.

Americká vláda osloví Jamesa Donovana v podaní Toma Hanksa. Uznávaný právnik sa má chytiť Abelovej obhajoby. Časom sa však medzi právnikom a klientom začne vytvárať puto a Donovan pred súdom prednesie vášnivú obhajobu, ktorou svojho klienta ochráni pred trestom smrti.

Neskôr zajmú sovieti amerického letca Powersa a CIA sa zľakne, že ten bude krutými výsluchmi prinútený k odhaleniu prísne tajných informácii. CIA preto osloví Donovana a presvedčí ho, aby sa stal členom záchrannej misie. Jeho cieľom bude dojednať výmenu Abela za Powersa.

Zdroj: YouTube.com

BONUS: Agent 007

Najznámejšieho filmového špióna všetkých čias netreba azda nikomu predstavovať. Anglický elegán a zároveň drsný zabijak James Bond je jednou z najkultovejších filmových postáv vôbec.

Prvý film na motíve kníh Iana Fleminga vznikol ešte v roku 1962, odvtedy sa ich natočilo vyše dvadsať. Najznámejšími predstaviteľmi legendárneho agenta boli Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan či hviezda posledných bondoviek, Daniel Craig.

Bondovo predstavenie sa „Bond, James Bond“ sa stalo celosvetovo známou hláškou. Prvýkrát bola použitá v prvom filme série Dr. No a odvtedy sa stala symbolom celej série a objavila sa takmer vo všetkých filmoch.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM