Správy Zo Slovenska

Čaká nás bzučanie a štípance: Na Slovensko môžu doraziť nové INVAZÍVNE druhy komárov

Invázne druhy komárov, ktoré sa nachádzajú aj na Slovensku, si vedia v nových podmienkach nájsť veľké množstvo liahnisk.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás bzučanie a štípance: Na Slovensko môžu doraziť nové INVAZÍVNE druhy komárov
Zdroj: pixabay.com

Liahniská komárov väčšinou vytvára človek, preto je dôležité starať sa o svoje okolie. Pre TASR to uviedla Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

Láka ich voda

„To znamená, že akúkoľvek nádobu, kde stojí voda, treba raz týždenne čistiť alebo ju prekryť, aby do nich samičky nevedeli naklásť vajíčka,“ povedala Čabanová. Podľa jej slov určite treba počet takýchto nádob aj zredukovať.

Veľkým problémom sú podľa nej odpadky či voľne pohodené pneumatiky. „Ako sa my správame k prírode a nášmu prostrediu, tak sa nám to potom aj vracia,“ uviedla vedkyňa.

Nové druhy

Okrem nálezu invázneho druhu komára Aedes japonicus japonicus z roku 2019 na Slovensku vedci z BMC SAV zatiaľ iný nový druh nezaznamenali. V krátkom čase však predpokladajú prienik inváznych druhov Aedes albopictus a Aedes koreicus, ktoré sa už ako ustálené populácie nachádzajú v Maďarsku a Rakúsku.

Aedes japonicus japonicus bol zaznamenaný na Slovensku aj v roku 2022, vytvára si už u nás stabilné populácie. „V rámci inváznych druhov patrí k menej nebezpečným, ale taktiež vie prenášať rôzne patogény. Preto jeho výskyt tvorí riziko pre zdravie zvierat a ľudí,“ poznamenala Čabanová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM