han Zo Slovenska

Čaputová na návšteve u Zemana: TAKTO vyzeralo ich stretnutie na Pražskom hrade, FOTO

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poctila svojou návštevou susednú Českú republiku, kde nevynechala ani stretnutie s prezidentom Milošom Zemanom.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová na návšteve u Zemana: TAKTO vyzeralo ich stretnutie na Pražskom hrade, FOTO
12
Galéria

Program v Česku

Zuzana Čaputová navštívila Prahu. Pri príležitosti 80. výročia atentátu na Reinharda Heydricha položila veniec k pamätnej doske výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša. Na Pražskom hrade sa následne stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom.

„Okrem vzájomných osobných väzieb a spoločných postojov máme s Čechmi aj spoločných hrdinov, na ktorých činy nikdy nezabudneme,“ uviedla prezidentka na svojom Facebooku.

„Operácia Anthropoid, ktorú si dnes v Prahe pripomíname, nesie popri Janovi Kubišovi a jeho spolubojovníkoch vďaka Jozefovi Gabčíkovi aj našu, slovenskú stopu. Obetavosť a odvaha známych aj neznámych mužov a žien protinacistického odboja významným spôsobom zasiahli do vývoja dejín našich krajín počas druhej svetovej vojny,“ dodala.

Na Pražskom hrade

Aj po stretnutí s českým prezidentom sa Čaputová podelila o svoje pocity na sociálnej sieti. „Rada som sa dnes opäť stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom. Naše krajiny sú si tak blízke, že sa to premieta aj do našich osobných vzťahov a naše stretnutia sú vždy veľmi priateľské,“ vyjadrila sa naša hlava štátu.

„V týchto časoch ma predovšetkým teší, že Česko a Slovensko majú rovnaký postoj k vojne na Ukrajine a môžeme si dnes spoločne pripomínať hrdinov československého odboja Gabčíka a Kubiša,“ pokračovala Čaputová.

Čo ju potešilo

Počas návštevy Pražského hradu si všimla aj obraz od jej rodáka. „A potešil ma aj obraz, ktorý som si všimla v jednej zo sál Pražského hradu – autoportrét Jána Kupeckého, barokového maliara európskeho formátu, rodáka z Pezinka. Ten autoportrét poznám z fotiek a na Pražskom hrade je jeho originál, ktorý som konečne mala možnosť vidieť,“ priznala prezidentka.

„Teším sa, že prezidenta Zemana na jeseň privítam na Slovensku a že po ťažkom období sa teší aj dobrému zdraviu a chuti do života,“ ukončila.

Ďalšie aktuálne témy

Okrem vzájomných osobných väzieb a spoločných postojov máme s Čechmi aj spoločných hrdinov, na ktorých činy nikdy...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 27, 2022

Rada som sa dnes opäť stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom. Naše krajiny sú si tak blízke, že sa to premieta aj...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 27, 2022
Čaputová na návšteve u našich susedov
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM