Správy

Čechom na hraniciach pretiekol pohár trpezlivosti: Odsunuli zátarasy na slovenskej strane!

Protesty sa zmenili na vzburu. Uzatvorené hraničné priechody narobili problémy obom národom.

Ilustračný obrázok k článku Čechom na hraniciach pretiekol pohár trpezlivosti: Odsunuli zátarasy na slovenskej strane!
Zdroj: TASR/Róbert Fritz

Tak už nielen slovenskí pendleri na maďarskej strane, ale aj na opačnom konci bolo dusno.

Vzbura a nervozita je aj na hraniciach s Českou republikou. Ako upozornil portál čas.sk, ktorý odkazuje na českú televíziu NOVA, na jednom z priechodov Česi dokonca posunuli zátarasy, aby uvoľnili cestu autám.

„Napätie by sa tam dalo krájať, rovnako rozčúlení sú Česi i Slováci, ktorým nariadenia z Bratislavy komplikujú život,“ informuje NOVA. Podľa reportéra došla niektorým trpezlivosť, po odchode policajtov a a vojakov na obedňajšiu prestávku, zátarasy posunuli a autá mohli desiatky minút voľne prechádzať.

Protesty na hraniciach:

V utorok 6. júla sa sa protestovalo minimálne na dvoch úsekoch uzatvorených česko-slovenských hraníc. Protestujúci prišli do Vrboviec v okrese Myjava, ale aj do na priechod pri Hornom Srńí, v okrese Trenčín.

Nespokojní občania

Starosta Vrboviec Dušan Eliáš povedal, že uzavretie hraničného priechodu komplikuje život obyvateľom regiónu, ale tiež tým, ktorí majú svoje zamestnanie na druhej strane hranice.

Nespokojní občania protestovali v pondelok proti zatvoreniu hraničného priechodu Vrbovce/(Javorník) – Velká nad Veličkou.

Žijú v strese

Pre nás v regióne je tento priechod naozaj významný,“ vysvetlil starosta dôvod stretnutia, na ktorom sa zišlo približne 300 ľudí. Ľudia z regiónu by v novovzniknutej situácii za prácou museli cestovať 80 kilometrov cez hraničný priechod Holíč – Hodonín a rovnakú vzdialenosť naspäť. Riešenie zatiaľ zväčša našli v rozdelení cesty po hranicu, ktorú prejdú peši, a následne odvozom vozidlami moravských zamestnávateľov.

Problémy aj v Hornom Srní

Problémy uzatvorenie tohto úseku spôsobuje najmä Slovákom, ktorí v Českej republike pracujú. Rovnaká situácia je podľa starostu Horného Srnia Jozefa Húserku i na českej strane.

Opatrenie spôsobuje problém ľuďom, ktorí žijú v prihraničí, pracujú v cementárni, vo firme Ligna, dopravcovia. Ide aj o ľudí, ktorí chcú cestovať cez hranice, na dovolenky. Sú očkovaní alebo spĺňajú všetky kritériá na ochranu zdravia a nemôžu chodiť cez hranice,“ priblížil Húserka.

Cesta prvej triedy

Starosta odmietol tvrdenie, že by bol hraničný priechod v Hornom Srní málo využívaný a frekventovaný. „Je to cesta prvej triedy z Ostravy, Frýdku-Místku, Vsetína, Nového Jičína, Zlína a z tejto strany ide o dosť frekventovaný prechod na Moravu,“ argumentoval.

O ničom nevedeli

Uzatvorenie hraničného priechodu podľa starostu komplikuje situáciu i obyvateľom Českej republiky, ktorí zase pracujú na Slovensku. „Starosta mesta Brumov-Bylnice Kamil Macek napíše na ich ministerstvo vnútra, aby to riešili s nami, keďže sme zavreli aj ich hranicu,“ ozrejmil Húserka.

Starosta zároveň kritizoval, že o uzatvorení priechodu samospráva nič nevedela a na obec sa podľa neho obracajú nespokojní obyvatelia.

Nespokojnosť s opatreniami v súvislosti so zamedzením šírenia nového koronavírusu v podobe uzatvorenia hraničného priechodu prišlo v utorok do Horného Srnia vyjadriť podľa odhadu starostu i približne 200 ľudí. Húserka sa podľa svojich slov plánuje obrátiť na kompetentné ministerstvá a vládu SR.

Situácia na uzavretom hraničnom priechode vo Vrbovciach

OBRAZOM: Situácia na uzavretom hraničnom priechode vo Vrbovciach
10
Galéria
Zdroj: TASR/Vladimír Miček

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM