ELA Magazín Cestovanie

Cesta lietadlom, vlakom a autobusom: Kedy vás ODŠKODNIA pri zrušenom LETE či meškaní spojov?

Cestujúci v rámci EÚ a pri cestách z EÚ majú právo na odškodnenie v prípade problémov pri cestovaní verejnými dopravnými prostriedkami vrátane lietadiel, vlakov, autobusov a lodí.

Ilustračný obrázok k článku Cesta lietadlom, vlakom a autobusom: Kedy vás ODŠKODNIA pri zrušenom LETE či meškaní spojov?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Tieto práva sú upravené priamo účinnými európskymi nariadeniami, pričom zahŕňajú najmä práva plynúce zo zrušenia cesty, z dlhšieho oneskorenia, ale aj prípady stratenej alebo zablúdenej batožiny. Informovala o tom spotrebiteľská organizácia dTest.

Cesta vlakom a autobusom

„Spotrebitelia by si mali byť vedomí, že cestovanie verejnými dopravnými prostriedkami im voči dopravcom prináša významné práva,“ uviedla riaditeľka dTest Eduarda Hekšová.

V železničnej doprave má cestujúci nárok na odškodnenie v závislosti od dĺžky meškania vlaku.

„Ak je oneskorenie medzi východiskovou a cieľovou stanicou 60 až 119 minút, môže cestujúci požadovať odškodnenie vo výške 25 % ceny cestovného lístka. Pri oneskorení presahujúcom 120 minút je výška kompenzácie 50 % ceny cestovného lístka,“ priblížila Hekšová.

Dopravca je povinný vyrovnať odškodnenie do jedného mesiaca od podania žiadosti, a to vo forme poukážok alebo iných služieb, prípadne cestujúceho odškodní finančne, ak o to cestujúci požiada.

Bezplatná preprava?

V autobusovej doprave sa podľa spoločnosti dTest zohľadňuje zrušenie autobusového spoja, nezabezpečenie rezervovanej dopravy alebo oneskorenie pri odchode autobusu z terminálu o viac ako 120 minút, ale iba pri diaľkovej doprave presahujúcej 250 km.

„V týchto prípadoch má cestujúci nárok buď na pokračovanie alebo presmerovanie do cieľového miesta určenia bez akýchkoľvek ďalších nákladov a pri najbližšej príležitosti, alebo náhradu cestovného a prípadnú bezplatnú spiatočnú prepravu autobusom alebo autokarom do pôvodného miesta odchodu,“ uviedla Hekšová.

Ak však dopravca cestujúcemu takéto možnosti neponúkne, podľa Hekšovej má cestujúci právo na náhradu cestovného a na náhradu škody vo výške 50 % ceny cestovného.

Dopravca je povinný túto čiastku vyplatiť v lehote jedného mesiaca od podania žiadosti o náhradu.

Zrušili či mešká vám let? Prečítajte si, či aj v týchto prípadoch máte nárok na odškodnenie. Článok pokračuje na druhej strane

Ilustračné foto

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM