VOCH Cestovanie

VYRÁŽATE na dovolenku do Bulharska? POZOR! Jedno z týchto potvrdení musíte mať

Naplánovali ste si dovolenku v Bulharsku? V krajine je vyhlásená mimoriadna epidemiologická situácia do 31. júla 2021. Čo všetko musíte dodržať?

Ilustračný obrázok k článku VYRÁŽATE na dovolenku do Bulharska? POZOR! Jedno z týchto potvrdení musíte mať
10
Galéria

Dovolenková sezóna odštartovala a aj napriek novým opatreniam si mnohí Slováci plánujú dovolenku. Vybrali ste si cestu do Bulharska?

Čas hraničnej kontroly ušetríte, ak si vopred stiahnete vyhlásenie, že ste oboznámení s rizikami nákazy, že budete dodržiavať protiepidemio­logické opatrenia. V prípade, ak tak neurobíte vopred, musíte pri vstupe do Bulharska rátať so zdržaním, upozorňuje na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Reštaurácie a rúška

V rámci obmedzení sú zatvorené vnútorné priestory reštaurácií, no našťastie, terasy a záhrady sú otvorené. Na 50 % kapacity sú otvorené posilňovne, knižnice, kiná, divadlá a múzeá. Otvorené sú aj všetky nákupné centrá so všetkými obchodmi a službami s maximálnym využitím 50 % kapacity.

V Bulharsku je mimoriadna epidemiologická situácia vyhlásená do 31. júla 2021.

„V Bulharsku platí povinnosť nosiť rúško vo všetkých vnútorných priestoroch: prostriedky hromadnej dopravy, úrady, ubytovacie zariadenia, obchody, lekárne, nemocničné zariadenia, kiná a divadlá, chrámy, kláštory,“ dopĺňa naše ministerstvo zahraničných vecí.

V rámci vonkajších verejných priestorov platí povinnosť nosiť rúško iba vtedy, ak nemožno medzi osobami zabezpečiť 1,5 metra fyzický odstup. Športovci a deti do 6 rokov sú v exteriéri oslobodení od povinnosti nosiť rúško.

Pravidlá sa rýchlo menia

Jedno z týchto potvrdení musíte mať!

  • max. 72 hodín starý negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19;
  • max. 48 hodín starý negatívny výsledok rýchleho antigénového testu (RAT) na ochorenie COVID-19;
  • slovenský národný certifikát o plnom zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, v ktorom sa uvádza, že od úplného zaočkovania (teda od druhej dávky, ak ide o dvojdávkovú vakcináciu) uplynulo 14 dní; dokument je dvojjazyčný (slovensko-anglický) s QR kódom;
  • osoby, ktoré prekonali COVID-19 za posledných viac ako 15 a menej ako 180 dní predložia výsledok PCR alebo rýchleho antigénového testu (RAT), ktorý potvrdzuje predchádzajúci výsledok ochorenia na COVID-19 (POSITIVE);
  • digitálny COVID preukaz EÚ pre všetky osoby vo veku 12 a viac rokov (doklad obsahuje potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu alebo o prekonaní ochorenia COVID-19).

Podmienky cestovania vo svete

Pre koho platia výnimky?

„Od 1. júla 2021 deti mladšie ako 12 rokov, ktoré cestujú spolu s rodičmi, majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho výsledku PCR alebo rýchleho antigénového testu,“ doplnilo ministerstvo.

Predloženie negatívneho výsledku PCR testu, antigénového testu alebo dokladov o zaočkovaní, sa nevyžaduje od osôb, ktoré tranzitne prechádzajú cez Bulharsko, diplomatov, pracovníkov medzinárodných organizácií, vodičov autobusov zapojených do medzinárodnej dopravy, vodičov nákladných vozidiel vykonávajúcich alebo ukončujúcich medzinárodnú dopravu, posádok plavidiel a lietadiel a cezhraničných pracovníkov (pendlerov).

ilustračné foto

Bulharsko ponúka turistom rôzne zážitky
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM