Zo zahraničia

Komplikácie na ceste do Chorvátska! Dovolenkári uviazli v kolónach

Doprava hustne, na hraniciach hlásia kolóny.

Ilustračný obrázok k článku Komplikácie na ceste do Chorvátska! Dovolenkári uviazli v kolónach
3
Galéria

Na hraničných priechodoch do Chorvátska hustne doprava. Pri vstupe z Maďarska bolo vo štvrtok ráno na priechodoch Goričan I a Goričan II potrebné čakať až dve hodiny. Informoval o tom chorvátsky automotoklub HAK, informáciu potvrdilo aj chorvátske ministerstvo vnútra.

Príčina zdržania

Na hraniciach so Slovinskom bola podľa chorvátskeho automotoklubu najdlhšia čakacia doba pol druha hodiny. Ako informoval spravodajský server napi.hu, podľa ktorého je príčinou zdržania to, že Chorvátsko sprísnilo podmienky vstupu na svoje územie s platnosťou od 1. júla.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozorňuje, že Chorváti po dvoch týždňoch upustili od zjednodušených pravidiel pre vstup, podľa ktorých prichádzajúcim z tzv. zelených krajín – vrátane Slovenska – stačil na vstup do Chorvátska len cestovný pas, resp. občiansky preukaz.

Nezabudnite na toto

Od 1. júla sa Chorvátsko rozhodlo znovu zaviesť povinnosť pre prichádzajúcich občanov iných krajín preukázať sa na vstupe dokladmi o zaočkovaní, resp. o tom, že nie sú infikovaní koronavírusom. Týka sa to potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19, potvrdenia o negativite vo forme PCR testu (nie staršieho ako 72 hodín) alebo rýchleho antigénového testu (nie staršieho ako 48 hodín).

Ako informuje ďalej rezort diplomacie, ak občan pri vstupe do Chorvátska nedokáže predložiť ani jedno z uvedených potvrdení, resp. digitálny covidový certifikát, bude musieť absolvovať desaťdňovú karanténu. Tej sa môže vyhnúť, iba ak sa nechá ihneď po príchode do miesta plánovaného pobytu otestovať PCR alebo antigénovým testom a počká v samoizolácii na výsledok.

Ceny PCR testov sú v Chorvátsku na úrovni 500 HRK (približne 65 eur), ceny antigénových testov na úrovni 120 HRK (približne 16 eur).

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Cestujete na dovolenku? Prečítajte si aj

FOTO od vás: Cesta do Chorvátska si vyžaduje veľa trpezlivosti!
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM