Magazín

Cez víkend nás čaká JAHODOVÝ spln: Zmení Mesiac farbu?

Počas víkendu nás čaká spln Mesiaca, ktorý má prívlastok "jahodový". Viete, čo to znamená?

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend nás čaká JAHODOVÝ spln: Zmení Mesiac farbu?
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Júnový spln Mesiaca nastane v nedeľu 4. júna o 5:42 hodine. Pozorovať ho budeme môcť už v noci zo soboty na nedeľu.

Práve júnový spln má viacero pomenovaní. Podľa keltských kmeňov dostal prívlastok „ružový“. Známejšie je však pomenovanie „jahodový“ spln.

Mesiac s farebným nádychom?

„Takto to nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd. Zhodou okolností sa pomenovanie ružový spln viaže podľa indiánskych kmeňov aj pre aprílový spln, kedy kvitli ruže,“ informuje portál iMeteo.sk.

Ak ste sa tešili, že si pozriete Mesiac s ružovým nádychom, musíme vás sklamať. Farba nášho prirodzeného satelitu sa nemení. Ide totiž iba o jedno z pomenovaní, ktoré označovali rôzne prírodné udalosti, prostredníctvom ktorých sa jednotlivé kmene v minulosti orientovali v čase.

Nebeský úkaz

Pokiaľ by ste si chceli pozrieť zaujímavé nebeské divadlo, nebudete musieť dlho čakať. Už júlový spln bude výnimočný. Pôjde totiž o prvý superspln v tomto roku.

„Pre tých, ktorí nevedia, aký je rozdiel medzi „obyčajným“ splnom a supersplnom, v skratke vysvetlíme, že ide o pozorovanú veľkosť Mesiaca na oblohe. Počas supersplnu sa Mesiac javí na oblohe o niečo väčší než počas iných splnov v priebehu roka,“ dodáva portál.

Mesiac je počas supersplnu väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie: „Vtedy nastáva superspln a na oblohe môžeme pozorovať supermesiac. Táto udalosť nás čaká 3. júla.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM