MI Ako ušetriť

Chcete si znížiť daň z príjmu o stravné? Na jednu vec si dajte pozor

Ak ste živnostník alebo SZČO, určite už horúčkovito riešite, čo všetko a v akej výške si môžete odpočítať z daní. Poradíme vám, ako to je so stravným.

Ilustračný obrázok k článku Chcete si znížiť daň z príjmu o stravné? Na jednu vec si dajte pozor
Zdroj: TASR

Od 1. marca je v platnosti zmena, podľa ktorej môže zamestnávateľ vyplatiť zamestnancovi príspevok na stravu vo forme peňažného príspevku namiesto starého gastrolístka.

Hoci sú to peniaze určené na stravovanie, v praxi nikto neskontroluje, na čo ich zamestnanec použil. Mnohým podnikateľom preto napadlo, či by si tiež mohli znížiť daňový základ o takýto finančný príspevok na stravovanie za každý odpracovaný deň.

Treba doklady

Podľa novej legislatívy môže zamestnávateľ dávať zamestnancovi namiesto gastrolístkov maximálne 2,81 eur denne, ak nechce z týchto výdavkov platiť dane a odvody.

Aj podnikatelia a SZČO, ktorí si v daňovom priznaní uplatňujú skutočne vynaložené náklady, si môžu znižovať základ dane o výdavky na stravu. Bolo by pre nich výhodné, ak by si mohli takto jednoducho zaúčtovať paušálnu sumu 2,81 eur za každý odpracovaný deň bez povinnosti čokoľvek dokladovať.

Portál podnikajte.sk však upozorňuje, že také jednoduché to nie je. Neumožňuje to legislatíva.

„Dôvodom je, že „paušálne“ uplatňovanie výdavkov na stravovanie SZČO vo výške finančného príspevku na stravovanie zamestnancov nespĺňa definíciu daňového výdavku,“ uvádza podnikajte.sk.

Ak si teda chcete znížiť dane vďaka výdavkom vynaloženým na jedlo, nezostáva vám nič iné, len doložiť každý taký výdavok príslušným dokladom.

Podľa portálu máte len dve možnosti preukazovania výdavkov na stravu: dokladmi z nákupu jedla alebo dokladmi z nákupu stravovacích poukážok, resp. dobitia stravovacích kariet.

Paušál alebo skutočnosť?

Mnoho drobných živnostníkov a SZČO sa v marci trápi nad otázkou, či sa im oplatí viac uplatniť si pri vypĺňaní daňového priznania paušálne výdavky alebo reálne vynaložené náklady.

Najjednoduchšia odpoveď znie – uplatnite ten model, pri ktorom vám vyjde nižšia výsledná daň. Ak to nedokážete na prvý pohľad rozlíšiť, zamyslite sa nad charakterom svojho podnikania.

Ak sa živíte činnosťou, ktorá si vyžaduje len minimálne nákupy materiálu a vybavenia, pracujete z domu, prípadne chodíte za klientom, zrejme sa vám oplatia viac paušálne výdavky.

Tento rok si môžete uplatniť paušálne výdavky 60% z vašich celkových príjmov, pričom maximálny strop je 20-tisíc eur. Výhodou paušálnych výdavkov je aj ich administratívna jednoduchosť. Nemusíte si viesť žiadne účtovníctvo, stačí vám len jednoduchá evidencia o príjmoch, ktorú si môžete robiť v excelovskej tabuľke.

Ak však vo svojej činnosti nakupujete veľa spotrebného materiálu, musíte si platiť nejaký priestor nevyhnutný na vaše podnikanie, potrebujete firemné auto, stroje, náradie, ktoré treba dokupovať, zrejme sa vám viac oplatí účtovať reálne náklady. To platí najmä pre manuálne profesie.

V tom prípade sa vám oplatí zaplatiť si účtovníčku, ktorá sa vám postará o celú účtovnú administratívu a upozorní vás na všetky legislatívne možnosti.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM